Topolánek: Přišel jsem až po privatizaci, vše už bylo rozebráno. Jsem poměrně zadlužený. Mohl jsem vše zaplatit, ale pak bych nemohl vůbec žít

14.12.2017 7:29

Bývalý premiér Mirek Topolánek, který na poslední chvíli vstoupil do prezidentského klání, si stále věří. Jak uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny, domnívá se, že se bude vskutku rozhodovat až v lednu.

Topolánek: Přišel jsem až po privatizaci, vše už bylo rozebráno. Jsem poměrně zadlužený. Mohl jsem vše zaplatit, ale pak bych nemohl vůbec žít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek

Topolánek sice v průzkumech vychází jako nepřijatelný téměř pro tři čtvrtinyvoličů, on sám však má vlastní průzkumy, které nejsou podle jeho slov tak dramatické. "Jestli jsem někdy udělal nějaké chyby, tak je vidím spíš v politické rovině. Posledních osm let, kdy jsem byl mimo politiku, se o mně objevila spousta nesmyslů, které jsem neměl potřebu vyvracet a soudit se," poznamenal k tomu bez bližších podrobností. Dokonce "vyhrožoval" i ukončením rozhovoru, má-li být o kauzách. 

Blíže nechtěl hovořit ani o svém dřívějším blízkém spolupracovníkovi Marku Dalíkovi či o exministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi, jehož firma Viamont dostávala v jednu dobu velké množství státních zakázek. 

„Jak to bylo s Řebíčkem a Viamontem, na to se zeptejte Aleše Řebíčka. Já nevím, jestli byl vůbec vyšetřován, pokud nebyl, tak je to pro mě člověk bezúhonný. Já jsem ho nakonec z vlády odvolal, jestli si na to vzpomínáte. S Markem Dalíkem je to jednoduché. Nejsem Marek Dalík. Když nastoupil v roce 2006 do mých služeb, tak si dělal normálně byznys. Proč se neptáte Andreje Babiše, kde vzal ty desítky miliard? To je úplně totéž,“ rozlítil se dále Topolánek. Když se reportér ptal na lobbistu Dalíka dále, Topolánek opět zmínil ukončení rozhovoru. 

„Jsem čestný a rovný člověk. Když to lidé nepochopí, tak mě nebudou volit. Nejsem politik, který přišel po revoluci a dodnes si drží nějaké funkce. Všichni lidé, kteří se mnou dělali, vám potvrdí, že jsem přímočarý, rovný a čestný. Povědomí o tom, že to není pravda, je mediální záležitost,“ zmínil Topolánek.

Své pak řekl k Andreji Babišovi, novému českému premiérovi a šéfovi hnutí ANO. Podle jeho slov byl Babiš součástí polistopadové historie v tom nejhorším, co tato historie přinesla. „Přišel podivně k prvnímu majetku, každý byznys, který dělal, je obestřen minimálně chováním na hranici zákona, on je symbolem 90. let. To, že mu lidé uvěřili, je ukázka toho, jak je společnost za 28 let nejistá a jak je zklamaná z vývoje,“ poznamenal. 

On sám podle svých slov přišel do politiky v době, kdy už bylo vše zprivatizováno a rozebráno. „Já jsem nebyl u prvních, druhých vln privatizace, nebyl jsem v politice v divokých 90. letech. Všichni tihle lidé, jako je Babiš, v té době zbohatli, já ne. Já jsem normálně poctivě pracoval. Nebyl jsem v politice dlouho, po poměrně nesmyslném shození mé vlády během předsednictví Evropské unie jsem se zase vrátil do profesního života,“ sdělil Topolánek, jenž podle svých slov v současné době je zadlužený – dluží asi 18 milionů korun.

„V posledních letech vydělávám opravdu hodně. Moje příjmy jsou prokazatelné. Navíc jasně deklaruji, že mám ještě nesplacenou hypotéku, byt ve Špindlu plně na úvěr a ještě nedoplacený úvěr z toho bytu, ve kterém bydlím, takže jsem poměrně zadlužený. Mohl jsem to možná zaplatit, ale to bych nemohl vůbec žít," řekl Topolánek.

Závěrem se pak také vymezil proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi, jenž podle něj udělal nákrok východním směrem, proti směrování vlády. „Vyčítám mu také ještě výrazně větší aktivismus než jeho předchůdcům. On je dnes daleko větší součástí vnitropolitického boje, než prezident má být. To, co u mě rozhodlo, abych kandidoval, bylo jeho povolební chování,“ řekl jasně Topolánek, jenž by nepodporoval ani referendum o Evropské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…