Topolánek: S některými v ODS jsem se nerozešel v dobrém

05.11.2017 20:24

Mirek Topolánek České televizi potvrdil, že to s kandidaturou na prezidenta republiky myslí opravdu vážně. Nezůstal ovšem jen u toho. Prozradil také, že chce být nestranickým kandidátem, který se postaví paktu „čapího a hradního lidu“, jak nazval odhadované spojenectví Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.

Topolánek: S některými v ODS jsem se nerozešel v dobrém
Foto: ReproFoto: ČT24
Popisek: Expremiér a bývalý šéf ODS Mirek Topolánek.

Topolánek prozradil, že bude hledat podporu pro svou kandidaturu v horní parlamentní komoře – v Senátu. „Je to moje mateřská škola politiky, já jsem tam v roce 1996 začínal,“ připomněl host pořadu Události. V Senátu bude muset během pondělka najít deset senátorů, kteří jeho kandidaturu potvrdí.

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

Topolánek chce být podle svých vlastních slov nestranickým kandidátem a nebude hledat podporu jen u ODS, byť se obrátí i na své bývalé stranické kolegy. „Jeden z těch pěti klubů, který mi bude poskytovat podporu, bude klub ODS, byť zdaleka ne všichni, protože já přece jen už dneska nejsem členem ODS a se všemi jsem se nerozešel úplně v dobrém,“ uvedl. 

Rozhodl se prý na základě svých pocitů, protože se mu ani trochu nelíbí, jak neústavně postupuje jednání–nejednání o nové vládě.  

„To, jak je to přátelství mezi hradním a čapím lidem pevné a stvrzené i nestandardními kroky, mě přivedlo k tomu, že jestli chybí v té soutěži silný politický kandidát, kandidát, který nepochybně tu funkci zvládne, tak to je přesně to. Jestliže můžu, tak musím,“ vyložil svou základní úvahu expremiér z řad ODS. 

 K Topolánkově případné prezidentské kandidatuře se vyjádřila také 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která divákům prozradila, že kdysi bývala velkou kritičkou Mirka Topolánka jako premiéra z řad ODS. Před tím se však Pustila do Pirátů, kteří prozatím stále opakují, že jsou ochotní podpořit poslance Radka Vondráčka z hnutí ANO do čela sněmovny.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija před kamerami prohlásila, že ODS trvá na tom, aby se předsedou sněmovny stal předseda ODS Petr Fiala. Piráti Ivana Bartoše tvrdí, že raději podpoří Radka Vondráčka a Udženija moc nechápe, proč Piráti říkají to, co říkají. 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„To, co říkají Piráti mě tak nějsk udivuje, protože oni říkají, že si vždycky volí svoje kandidáty a celkově jejich strategie je ta odbornost a tudíž nechápu, jak hned dali podporu panu Vondráčkovi. To zaprvé. A zadruhé, nevím proč by měli říkat, že budou chtít prvně vědět, jakou má podporu jinde pan profesor (Fiala) a teprve potom ji budou dávat oni. Já té jejich strategii moc nerozumím," kroutila hlavou před kamerami. 

„Já jsem byla velkým vnitrostranickým kritikem pana Topolánka, když byl premiér, nicméně jeho prezidentskou kandidaturu já vítám," uzavřela své vystoupení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…