Topolánek jasně: Liberální demokracie se rozpadá. Okamura je teprve na začátku. K Babišovi vám řeknu...

09.10.2016 13:15

Hlavními hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli dva expremiéři – Vladimír Špidla a někdejší člen ODS Mirek Topolánek. Shodli se na tom, že rozpad EU rozhodně není v našem zájmu. Všude jinde se však jejich názory rozcházely. Topolánek konstatoval, že Unie dává peníze hlavně na menšiny, nic víc už nezvládá. Andrej Babiš podle Topolánka v podstatě kraluje a lidem to vyhovuje. Máme čekat nástup Tomia Okamury.

Topolánek jasně: Liberální demokracie se rozpadá. Okamura je teprve na začátku. K Babišovi vám řeknu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Vladimír Špidla v úvodu konstatoval, že úspěšná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL drtivě zvítězila. Vládu bude držet pohromadě fakt, že koaliční partneři budou chtít dotáhnout své programové priority. Ta opravdová předvolební hádka nastane podle současného poradce premiéra Vladimíra Špidly až v dubnu příštího roku.

Topolánek připomněl, že on jako předseda strany zažil i drtivý úspěch v krajských volbách i drtivou porážku z roku 2008, kdy se zemí prohnala oranžová vlna tsunami. Ačkoli je pravicovým politikem, začal tím, že jasně pochválil předsedu vlády Sobotku. „Sobotka tu levicovou politiku dělá velmi slušně, a to říkám jako bývalý pravicový politik. Já v těchto volbách vidím úspěch lidovců, kteří neztratili nic ze svých pozic. Ostatní ztratili, protože ANO ty své pozice někde získat muselo. Získávalo voliče u komunistů, protože elektorát té roztříštěné pravice vyluxovalo už v minulých volbách,“ shrnul někdejší člen z ODS.

Pokud se rozpadne EU, hrozí válka, varoval Špidla

Drobné pochvaly se od Topolánka dočkal předseda ODS Petr Fiala. Je prý hegemonem na pravici, jenže to v tuto chvíli neznamená nic víc, než že je králem mezi trpaslíky. „Fiala je hegemonem mezi malými, to jako mu přeju, ale bylo by fajn, kdyby se pravice v těch příštích volbách sjednotila a nějak posílila. Jinak u mě moc optimismu nenajdete,“ posteskl si modrý expremiér. Současná vláda totiž decimuje střední stav, decimuje živnostníky a drobné podnikatele ve prospěch velkých firem.

Špidla oponoval, že sociální demokraté na přelomu 19. a 20. století hájili práva zaměstnanců, kteří byli zaměňováni téměř s otroky. A Mirek Topolánek teď volá po tom, aby se ekonomické otázky stáhly z politiky, což není možné. „Já myslím, že dnes žijeme ve zlomové době. A ta změna je stejně tvrdá, jako byl ten přechod z agrární společnosti na průmyslovou,“ upozorňoval Špidla. Podle jeho názoru je právě na ČSSD, aby společnost tímto přechodem provedla, jinak se naše společnost rozpadne, vykresloval Špidla temnou představu budoucnosti. ČSSD musí podle jeho názoru pracovat na tom, aby se to nestalo.

To podle sociálního demokrata zahrnuje i významné integrační kroky v Evropské unii. Případná dezintegrace EU by podle jeho názoru mohla vést i k válce. To by totiž byl tak složitý proces, že nelze vyloučit vůbec nic.

Bez EU se neobejdeme, varoval odpůrce Bruselu Topolánek

Topolánek má naopak za to, že se EU začala rozpadat už před naším vstupem do Unie. To nic nemění na tom, že my nemáme proti členství v EU jinou alternativu. „Česká republika nemá žádnou významnou alternativu svého členství. Ty, kteří si to myslí, bych odkázal, ať se podívají na několik set let naší historie. My jsme vždycky byli největší pašáci, až jsme najednou zjistili, že se musíme strategicky přikrčit, a nám se tu proháněli holínky tu z východu, tu ze západu,“ připomínal odpůrcům EU expremiér z řad ODS.   

Ani dnes není podle Topolánka naším zájmem dělat protiněmeckou politiku, protože do této země míří 30 procent našeho exportu. Evropské unii bohužel chybějí lídři. „Jedním z posledních je Angela Merkelová, se kterou nesouhlasím téměř ve všem, ale když se podívám na německou scénu, tak z českého pohledu nevidím nikoho výhodnějšího. Ale my nejsme schopni se domluvit na tak elementární věci, jako je uzavření vnějších hranic EU, my nejsme schopni se domluvit na řešení ekonomické krize,“ pokračoval v kanonádě Topolánek. Evropská unie teď podle jeho názoru jede z kopce, bez brzd a už se nedokáže zastavit. Dnes prý jen rozdává peníze menšinám, nic jiného už nezvládá.

Špidla je naopak bytostně přesvědčen, že současná Evropská unie to zvládne, protože od roku 1945 zvládla tisíce problémů. Musí tedy zvládnout i tyto.

Okamura je teprve začátek

Někdejší lídr ODS by si osobně nepřál, aby byl po příštích volbách Andrej Babiš premiérem, ale uznal, že k tomu může dojít. Otázkou zůstává, zda voliči budou i nadále věřit třem větám Andreje Babiše ve stylu „všeci kradnů“, „já nekradu“ a „já to spravím“. Expremiér z řad ODS vyjádřil obavy, že to bude občanům stačit i v roce 2017.

Andrej Babiš často tvrdí, že ho do politiky přivedly chyby pravice. Topolánek to ale viděl úplně jinak. Plukovník Kubice šetřil po smrti (Františka) Mrázka, komu to prospělo. Andrej Babiš si do té doby vodil všechny ministry vnitra a ti včetně Ivana Langera, promiň Ivane, tak najednou nastoupil člověk, kterého neměl pod kontrolou,“ popsal údajný důvod Babišova nástupu do politiky.  

Neměli bychom si však myslet, že je v tom Česko nějak výjimečné. „Když se podíváme do Německa, tak Alternativa pro Německo (AfD) získává hlasy všech a nejvíc od sociální demokracie,“ podotkl Topolánek.

„Lidé mají strach z chudoby, z nemocí, z migrantů a zdá se jim, že současné zavedené strany jim nenabízejí řešení. Je to zřetelný rozklad liberálního kapitalismu a liberální demokracie vůbec. A to, že Okamura nezískal tolik hlasů jako AfD v Německu, to znamená jen to, že je to teprve začátek,“ varoval expremiér, který už není členem ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…