Topolánek je dar z nebes pro Babiše a Zemana. A u Jana Čulíka propadají opravdovému zděšení

06.11.2017 21:30

Zatímco Marek Dalík by měl dnes nastoupit do vězení, Mirek Topolánek se rozhodl oznámit svou kandidaturu na prezidenta. Důvodem Topolánkovy kandidatury je prý boj proti Babišovi a Zemanovi.

Topolánek je dar z nebes pro Babiše a Zemana. A u Jana Čulíka propadají opravdovému zděšení
Foto: ReproFoto: ČT24
Popisek: Expremiér a bývalý šéf ODS Mirek Topolánek.

Nic lepšího si Babiš a Zeman nemohli přát. Je to podobné, jako by Štrougal vytáhl v polovině devadesátých let do boje s Klausem, čímž by mu jen poskytl další velký díl legitimity, uvedl ve svém komentáři Boris Cvek, známý komentátor Čulíkova webu Britské listy.

Síla politického postavení Babiše i Zemana je podle Cveka dána právě tím, že proti nim stojí jen minulost, nikoli budoucnost. „Topolánek byl budoucnost, když nahradil Klause v čele ODS, tehdy do něj mohli lidé vkládat naděje. Dnes si s ním spojí vládu postavenou na přeběhlících, Řebíčka, Dalíka,“ dodal Cvek.

Komu by tak Topolánek mohl vzít voliče, je podle Cveka jednoduché – nikomu. „Protievropská pravice obou Klausů či voličů Okamurových bude volit spíše Zemana. Pro Babišovy voliče bude symbolem toho, proč vlastně volí tak, jak volí – tedy proti minulosti,“ řekl Cvek s tím, že vstup Mirka Topolánka je obrovským magnetem pro udržení debaty v minulosti, přesně tam, kde to Zeman s Babišem potřebují.

Jako nesmysl Cvek hodnotí snahu Miroslava Kalouska blokovat fungování sněmovny. Cíl Kalouska je podle Borise Cveka jednoduchý, a to diskreditovat demokracii ve jménu demokracie hned po volbách. „Nic si Babiš nemůže přát více, než aby se takto došlo k předčasným volbám, které budou referendem o tom, zda má vladnout ten, kdo vyhrál přesvědčivě demokratické volby, nebo ti političtí nýmandi z minulosti, kteří mu chtějí bránit vládnout,“ dodal.

Jediná normální demokratická cesta k vyhození Babiše z politiky je taková, že opozice vyhraje volby. „Proč pravice po čtyřech letech Sobotkovy vlády nevyhrála drtivě sněmovní volby? Protože se pravice neodřezala od Kalouska a Topolánka, od minulosti,“ zdůrazňuje Cvek.

Pohádky o tom, že Babiš ovládá média, jsou podle Cveka nesmysl. Politika nutně vyžaduje změnu, a to ukázal například i úspěšný volební výsledek Pirátů.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…