Topolánek prý lobboval v Bruselu jako český expremiér. To neměl dělat

30.10.2015 7:51

Mirek Topolánek (ODS) lobboval u předsedy Evropské komise a u eurokomisaře pro energetiku z titulu funkce expremiéra, i když je to proti pravidlům EU. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny.

Topolánek prý lobboval v Bruselu jako český expremiér. To neměl dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

List připomíná, že bývalý český premiér Mirek Topolánek se loni v prosinci stal manažerem slovenské plynárenské firmy Eustream. Ve společnosti, kterou spoluvlastní slovenský stát a Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, se Topolánek před dvěma měsíci stal navíc členem představenstva.

V centrále EU se Topolánek podle listu sešel 19. října se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a také s eurokomisařem pro energetiku Marošem Šefčovičem.

Na setkání Topolánka s Junckerem by nebylo nic divného, kdyby...

Deník k tomu podotýká, že by na tom nebylo nic divného, kdyby Topolánek na obou setkáních nevystupoval z pozice někdejšího předsedy české vlády.

„Pan Juncker přijal pana Topolánka jako bývalého premiéra,“ potvrdil listu Junckerův mluvčí Jakub Adamowicz. A stejná situace nastala u slovenského eurokomisaře. „Šlo o zdvořilostní přijetí na žádost bývalého premiéra Topolánka,“ doplnila Šefčovičova poradkyně Ľubomíra Hromková.

S oběma europolitiky přitom Topolánek jednal o otázkách, které prioritně zajímají právě Eustream, tedy jeho zaměstnavatele.

Není zapsán v rejstříku transparentnosti EU

„Šlo o energetickou bezpečnost s důrazem na region střední a východní Evropy i Balkánu,“ potvrzuje Vahram Chuguryan, mluvčí slovenské plynárenské firmy, pro kterou Topolánek pracuje.

Deník upozorňuje na to, že Topolánek by oficiálně jako lobbista Eustreamu v Bruselu vystupovat neměl. Není totiž zapsán v rejstříku transparentnosti EU. Sám Juncker přitom loni při nástupu do funkce zdůrazňoval, že eurokomisaři by měli jednat jen s lidmi, kteří na oficiální soupisce evropských lobbistů figurují.

Bývalí politici však mají výjimku, protože se nepředpokládá, že by hájili zájmy konkrétních firem. Pokud to dělají, pak se většinou oficiálním schůzkám v Evropské komisi vyhýbají. To ovšem Topolánek, který v čele české vlády stál v letech 2006–2009, neudělal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…