Topolánkovy letenky za státní peníze? Paroubek se diví, funkci mu ale přeje

01.11.2010 23:08

AKTUALIZOVÁNO Bývalý předseda ODS, expremiér Mirek Topolánek, uzavřel kvůli vytouženému místu smlouvu s ministerstvem zahraničí. Podle poslance Jiřího Paroubka je to velmi nezvyklé.

Topolánkovy letenky za státní peníze? Paroubek se diví, funkci mu ale přeje

Kandidatura exšéfa vlády i ODS Mirka Topolánka na post šéfa mezinárodní energetické agentury OECD vzbudila mezi českými politiky velký ohlas.

Rozhodli se ji podpořit i finančně - diplomacie tak na základě smlouvy s Topolánkem uvolnila peníze na to, aby mohl bývalý premiér co nejúspěšněji lobbovat za své zvolení. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Paroubek: Tak to by mě ani nenapadlo...

Nad Topolánkovým postupem ale kroutí hlavou třeba jeho někdejší politický rival, exšéf ČSSD i vlády, poslanec Jiří Paroubek.

"Mě by to ani nenapadlo, něco takového požadovat," uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by v případě své kandidatury na funkci v mezinárodní organizaci  přijal podobnou podporu.

Poslanec Paroubek také dodal, že ze strany Topolánka i ministerstva jde o nezvyklý postup. Ať už však bývalý šéf ODS dosáhne postu jakkoliv, Paroubek bude spokojený. "Panu Topolánovi přeji, aby kýženou  funkci získal," uzavřel pro Parlamentnílisty.cz exšéf ČSSD.

Smlouva s knížetem

Topolánek už má podle zjištění serveru Aktuálně.cz i symbolickou smlouvu o dílo. Tu měl uzavřít se šéfem resortu zahraničí Karlem Schwarzenbergem.  Pouze na jejím základě se totiž může účastnit diplomatických misí a objíždět zahraniční státníky, aby získal jejich podporu pro zvolení do čele energetické agentury při OECD.

Ministerstvo: Jde o běžný postup

"Jde o standardní krok spojený s tím, že Mirek Topolánek je oficiálním kandidátem České republiky na post v mezinárodní energetické agentuře. Neplatí se mu to tedy jako Mirku Topolánkovi, ale jako oficiálnímu kandidátovi České republiky," argumentoval mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Topolánek na to vyzrál

Z informací z ministerstva, jež server získal, vyplývá, že Topolánek má díky smlouvě nárok také na proplacení nákladů spojených se zahraničními cestami, a to včetně ubytování. Využil toho prý zatím ale jen v jednom případě.

"Proplatili jsme dosud jen jednu letenku za deset tisíc korun. Teď by měla přijít další za přibližně 30 tisíc korun," doplnil Kolář.

Jisté to nemá

Ani přes velké úsilí české diplomacie i samotného Topolánka není jeho zvolení do čela mezinárodní energetické agentury vůbec jisté.

Má totiž dva silné konkurenty: o místo usiluje nizozemská ministryně Maria van der Hoeven a současný šéf agentury Nobuo Tanaka z Japonska. Oba přitom mají vynikající pověst.

Nový šéf agentury se svého místa v Paříži ujme v příštím roce. Jeho jméno  bude známo ale již letos v prosinci.

Více čtěte:

Topolánek chce být šéfem IEA

Topolánek radí dobře. Sehnal prý státní zakázku za miliony

Topolánek jede na energetickou konferenci do USA

Foto: Hans Štembera

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…