Totální zmatek, jaký Sněmovna ještě nezažila. Pravice zpochybňuje zvolení Ondráčka, Feri křičí o extremistické mašině

19.12.2017 16:32

Někteří opoziční poslanci zpochybňují zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Požadují novou volbu a jako důvod uvádějí zmatky s vydáváním hlasovacích lístků.

Totální zmatek, jaký Sněmovna ještě nezažila. Pravice zpochybňuje zvolení Ondráčka, Feri křičí o extremistické mašině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček

Poslanec Zdeněk Ondráček byl zvolen předsedou sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Informaci o výsledku hlasování začal šířit ještě před vyhlášením výsledků člen volební komise Dominik Feri.

„Komunista Zdeněk Ondráček zvolen předsedou komise pro kontrolu GIBS 95 hlasy ze 179 ?“ napsal Feri na svůj facebook s fotografií lístků se zakroužkovaným jménem.

Proti zvolení Ondráčka se postavila pravicová opozice. Jedním z nejhlasitějších protestujících byl i bývalý ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka, jenž začal hnutí ANO, které přispělo k Ondráčkovu zvolení, ironicky gratulovat ke ztrátě posledních zbytků  důstojnosti.

Tím se však nevyčerpal. O několik minut později ohlásil, že chce Ondráčkovo zvolení napadnout. Důvodem měly být nejasnosti kolem vydání hlasovacích lístků. Podobný nápad zřejmě měli i další poslanci, protože zvolení Ondráčka následně bylo zpochybněno.

Oficiálně volbu zpochybnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Ten zpochybnil hlasování jako zmatečné, neboť  podle informací si hlasovací lístky mělo vyzvednout 191 poslanců, ale při vyhlašování výsledků předseda volební komise Martin Kolovratník uvedl, že většinové kvorum se počítalo ze základu 179 hlasů.

Ondráčka volilo 95 poslanců. Pokud by se kvórum počítalo ze 191, chyběl by mu ke zvolení jeden hlas. Zároveň opozice začala upozorňovat, že pokud by Ondráček nebyl zvolen v tomto kole, nemohl by se již znovu o předsednictví sněmovní komise ucházet.

Kvůli vzneseným protestům si dokonce poslanci vzali pauzu, aby se mohlo vedení Sněmovny dohodnout s pracovníky poslanecké legislativy, co s nastalým problémem lze dělat.

I po této poradě se ale poslanci dohadovali kvůli postupu ve volbě. Šéf poslanců SPD Radim Fiala třeba chtěl, aby se volba opakovala. S tím souhlasil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Podle našeho názoru pan Ondráček nebyl zvolen,“ prohlásil Kalousek.

„Volební komise není schopna doložit, kterých 179 poslanců si vyzvedlo lístky pro volbu předsedy komise pro kontrolu GIBS a kterých 21 poslanců to neudělalo. Tudíž je chybně určené kvórum a pan poslanec Ondráček zvolen nebyl,“ poznamenal k situaci předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Prostě někteří poslanci si nevyzvedli hlasovací lístky, takže tím se kvórum snížilo,“ zaznělo pak na konto nechápajících poslanců od debatního pultíku. K opakování volby šéfa komise pro kontrolu GIBS následně vyzvali i šéf poslanců ANO Faltýnek a předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Poslanci se proto krátce poté usnesli na tom, že se k bodu vrátí, až projednají rozpočet. Není tak momentálně jisté, zda se volba Ondráčka zopakuje, či nikoliv. Možná volba by se ale každopádně měla konat po ukončení jednání o rozpočtu.

Dominik Feri, který výsledky hlasování čile šířil, na svém twitteru vyjádřil názor, že „hlasovací mašina“ ANO, KSČM a SPD si stejně prosadí svou.

 

 

Zástupci stran, sdružených na první schůzi Sněmovny do tzv. Demokratického bloku, protestovali proti Ondráčkovi ještě před volbami. Nejrazantněji vystoupil šéf poslanců  TOP 09 Miroslav Kalousek, který hovořil o komunistické mlátičce a estébákovi v čele vlády. Po volbě byl Kalousek jedním z prvních, kteří začali šířit, že Ondráček zvolen nebyl.

 

 

Upozornil na sebe také předseda hnutí STAN Petr Gazdík, který vyjádřil názor, že komunisté vyobchodují jeho podporu za hlasování o nevydání premiéra Andreje Babiše policii.

Poslanec za Piráty Ondřej Profant navíc zaútočil na předsedu volební komise Kolovratníka, který podle něj předvedl „velmi inovativní způsob počítání kvóra“.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…