Toto je prý největší problém Ukrajiny. Prezident Porošenko ať radši nečte

21.04.2016 13:11

Americký publicista Josh Cohen tvrdí, že prezident Ukrajiny Petro Porošenko je jednou z hlavních překážek, která brání nastartování reforem a boje proti korupci. Západ musí na Porošenka podle jeho názoru vyvinout mnohem větší tlak.

Toto je prý největší problém Ukrajiny. Prezident Porošenko ať radši nečte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Stále větší morální poklesky ukrajinských politických špiček nejsou podle Cohna jen zradou majdanské revoluce, ale také velkým políčkem do tváře amerického viceprezidenta Joe Bidena. „Právě on je považován za vůbec nejbližšího spojence Ukrajiny ze všech západních politiků. Během své nedávné návštěvy Kyjeva však otevřeně hovořil o tom, že korupce rozežírá zemi jako rakovina a varoval prezidenta Porošenka i vládu, že mají poslední šanci na nápravu. V opačném případě přijdou o mezinárodní finanční podporu,“

Cohen konstatuje, že Západ přijal zcela správně Ukrajinu za svého partnera, kterému podal pomocnou ruku na jeho cestě do Evropy. „Ukrajina si tuto pomoc zasloužila, ale nyní nutné aplikovat tvrdší přístup. V prvé řadě je nutné připustit si, že prezident Porošenko představuje problém a nikoli řešení. Po celý uplynulý rok bránil odstranění zkorumpovaného nejvyššího státního zástupce Šokina. Stejně tak umožnil zůstat v úřadu protireformnímu Igoru Kononěnkovi. Aktivně bránil v zatčení dalších dvou zkorumpovaných státní zástupců,“ kritizuje Cohen.

Celý text v angličtině je ZDE.

Podle Cohena je více než jasné, že ukrajinský prezident je hlavní překážkou v nastartování skutečných reforem. Uznává však, že Porošenko je demokraticky zvolenou hlavou státu, a proto je prozatím aspoň nutné na něj vyvíjet tlak a být v tomto ohledu mnohem přímější. „Biden a spol. na něj byli jistě v soukromí tvrdší než na veřejnosti. Ale tohle již samo o sobě nestačí. Je nejvyšší čas zcela jasně a bez obalu podmínit další pomoc okamžitým nastartováním reforem. Vzhledem k tomu, jak je Ukrajina na této pomoci závislá, je to dost účinná zbraň,“ míní Cohen.  

Jak uvádí Cohen, velkým problémem Ukrajiny je značně zkorumpované soudnictví. „Jen pět procent lidí důvěřuje soudcům. A mají pro to oprávněné důvody. Spuštění reformy justice musí být jednou z hlavních podmínek pro další finanční pomoc Ukrajině,“ má jasno Cohen s tím, že vedle hrozby zastavení finanční pomoci je nutné tlačit na Porošenka, aby dal prostor i svým kritikům. „Pokud nebude vláda naslouchat svým přátelům na Západě, měla by mít na paměti, že potom bude muset po vzoru svých předchůdců naslouchat svým občanům,“ upozorňuje Cohen.

Za důležité považuje Cohen také zvýšení finanční podpory občanským organizacím. „Jak poznamenala ministryně financí Natalja Jaresková, ukrajinští oligarchové vedou mediální válku proti reformátorům. Pokud by tedy aktivisté získali další podporu, mohli by těmto dezinformacím snadněji čelit. Více peněz od americké vlády médiím, jako jsou Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa, by mohlo také pomoci občanské společnosti vybudovat stálé kanceláře ve Washingtonu a Bruselu. Byly by tak položeny základy užších vztahů mezi reformátory a západními politiky a předními dárci, jako je např. MMF,“ soudí Cohen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…