Toto se odehrává v pravoslavné církvi kvůli restitučním miliardám. Mělo už dojít na podvody s dokumenty a obvinění ze senility

12.04.2014 12:19 | Zprávy

Pravoslavná církev se od odstoupení vladyky Kryštofa ocitla v boji o kontrolu nad restitučními penězi. Skupina, která měla tento puč zinscenovat, je nyní ve vedení církve. Novým pražským arcibiskupem se stal za podivných okolností někdejší biskup Jáchym a hlavou celé církve slovenský arcibiskup Rastislav. Celá věc už má i mezinárodní rozměr. Do již jeden rok trvajícího případu se totiž zapojili i nejvyšší zástupci světového pravoslaví.

Toto se odehrává v pravoslavné církvi kvůli restitučním miliardám. Mělo už dojít na podvody s dokumenty a obvinění ze senility
Foto: btm.cz
Popisek: Vlevo pražský arcibiskup Jáchym a vedle něj současná hlava celé církve Rastislav

ParlamentníListy.cz tuto kauzu podrobně sledují od samého počátku. Vše začalo, když metropolita Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku a pražský arcibiskup Kryštof (vlastním jménem Radim Pulec – pozn. red.) vloni 12. dubna odstoupil poté, co byl v TV Nova, Blesku a dalších médiích obviněn členy své církve z toho, že má několik milenek a s nimi děti. Rezignoval podle svých slov pro jednotu církve. Ačkoliv byla obvinění proti němu pár dní po jeho rezignaci samotnými svědky odvolána, Kryštof nebyl dosud očištěn a povolán zpět do úřadu.

O funkce se rozdělili

O jeho funkce se po několikaměsíčním boji o moc v podobě intrik a zastrašování rozdělili slovenský arcibiskup Rastislav, který se stal hlavou celé církve, Jáchym (vlastním jménem Roman Hrdý – pozn. red. ) pak zaujal místo pražského arcibiskupa. To vše se odehrálo 11. ledna v Prešově, tedy v době, kdy už církev dostala prvních 38 milionů z přislíbené více než miliardy majetkových náhrad.

Tyto volby však byly údajně v rozporu s pravidly pravoslavných. „Rastislav byl protiprávně zvolen metropolitou v českých zemích a na Slovensku a můj bývalý pomocný biskup Jáchym bez mého vědomí, souhlasu a požehnání abdikoval na svoji funkci a byl jmenován lžisynodem, který jsem nesvolal, arcibiskupem pražským. A tyto volby, jak je nám oběma jasné, nejsou kanonické,” napsal den po této volbě v dopise konstantinopolskému patriarchovi Bartolomějovi vladyka Simeon, olomoucko-brněnský arcibiskup. (Dle ústavy pravoslavné církve má být kandidatura navržena eparchiální radou, kanonicky schválena synodem, tedy nejvyšší radou církve. Pražského arcibiskupa pak volí příslušné eparchiální shromáždění – pozn. red.)

Pomoc přišla z Ruska

Simeon byl však stejnými biskupy Jáchymem a Rastislavem v Praze 9. prosince odvolán z funkce metropolitního správce. Jáchym a Rastislav si kvůli tomu zorganizovali svůj vlastní „lžisynod" později, kdy zasedání řádného synodu bylo toho dne Simeonem ukončeno. Pomáhal jim v tom údajně metropolita Hilarion Volokolamský, který je vysoko postaveným biskupem Ruské pravoslavné církve a kvůli tomu ten den dokonce přiletěl do Prahy.

Ekumenický patriarcha Bartoloměj, který je mezi všemi světovými pravoslavnými církvemi včetně ruské církve uznáván jako první mezi rovnými a který je také hlavou Konstantinopolské církve, která československé pravoslavné církvi v roce 1998 udělila samostatnost, se již názorů olomoucko-brněnského arcibiskupa Simeona zastal. Poprvé tak učinil v dopise z konce minulého roku. V něm označil Simeonovo odvolání za neplatné a prosincové jednání biskupů Rastislava, Juraje a Jáchyma vůči němu za nezdravé a svévolné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…