Toto se řešilo kvůli koronaviru už začátkem roku. Do médií to neuniklo. Šéf záchranky a muž od Babiše promluvil

04.06.2020 18:10

Ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje, poslanec Jiří Mašek (ANO) zkritizoval opozici, která podle něj politizuje epidemii koronaviru. Schytali to také novináři, kteří podle Maška zbytečně hledali senzace, oslovovali odborníky a ti svými protichůdnými názory mátli veřejnost. Mašek naopak pochválil vládu, která podle něj situaci zvládla jako jedna z nejlepších zemí v Evropě.

Toto se řešilo kvůli koronaviru už začátkem roku. Do médií to neuniklo. Šéf záchranky a muž od Babiše promluvil
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

„Já jsem si svůj proslov rozdělil do několika kapitolek. Co se týká začátku epidemie, chtěl bych přiznat, že skutečně zde byl v lednu návrh od pana docenta Svobody, kterého si jako kolegy velmi vážím. Návrh nového bodu programu tehdy nepřišel, ale měl se týkat epidemiologické situace v čínském Wu-Chanu,“ spustil Mašek na čtvrteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Přestože se tento bod nakonec neřešil, neznamená to podle Maška, že se nic nedělo. „Měl jsem možnost komunikovat s ministrem Vojtěchem a s náměstkem Prymulou a už v tu dobu si bylo ministerstvo těchto hrozeb vědomo. Hned se uvažovalo nad zákazem návštěv v ústavech nebo v nemocnicích, kde je chřipková epidemie. Byli jsme si vědomi, jaké jsou nejohroženější skupiny, a to zafungovalo hned od začátku,“ má jasno Mašek.

„Připravovaly se další kroky, jako vyčlenění lázeňských objektů, kde by se nakažení případně mohli shromažďovat. Tyto věci nepronikly do médií, protože by to v té době bylo možná bráno jako šíření poplašné zprávy. Dělalo se mnoho dalších kroků, například pan premiér Babiš navštívil v únoru firmu Batis, která vyrábí ochranné prostředky, a řešilo se navýšení výroby,“ vracel se Mašek do doby před vypuknutím krize.

Poté pokáral opozici a zejména ODS, která podle něj prosazovala konání biatlonového světového poháru v Novém Městě na Moravě a také byla proti zákazu cestování do Itálie a do Rakouska. „V té době lidé na jarní prázdniny hojně cestovali do Itálie a do Rakouska, kde už ta situace začínala být velmi vážná. A právě opozice, která neustále opakuje, že to chtěla řešit již v lednu, tak v březnu tady obhajovali právo cestovních kanceláří na jejich fungování a právo občanů volně cestovat,“ udeřil Mašek. „Jsem rád, že ten biatlon se podařilo nepustit, protože by nás navštívili turisté, desítky tisíc turistů z Itálie a z Rakouska. Politika a upřednostňování podnikatelských plánů do řešení epidemie nepatří,“ dodal.

Co se týče připravenosti, Mašek zdůrazňuje, že nepřipraven a zaskočen byl celý svět. „Připravenost IZS v České republice je na světové úrovni a již od epidemií SARS a MERS je tento systém každoročně dotvářen a personál proškolován,“ ubezpečoval všechny Mašek.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí
„Ochranných prostředků byl dostatek právě v nemocnicích a u záchranných služeb, na to jsme připraveni byli. Jinak celý svět včetně nás podcenil možnost pandemie, ukázalo se, že na takový masový výskyt jsme nikdo neměli dost prostředků. Když jsme začali potřebovat masové nákupy, tak je zároveň potřeboval celý svět – přestaly fungovat běžné obchodní vztahy a nemohli jsme se spolehnout dokonce ani na to, že zaplacené objednané zboží včas dorazí. V tomto nám pomohl letecký most s Čínou, což je zásluha prezidenta Zemana a dobrých vztahů s Čínou,“ prohlásil Mašek a poděkoval také starostům a hejtmanům, kteří také sháněli ochranné prostředky pro své nemocnice a pečovatelské domy.

Ochranné prostředky musely být, podle Maška, nakoupeny urychleně v režimu nouzového stavu a bez dlouhých výběrových řízení. „Toto bychom neměli politizovat a neměla by to posuzovat žádná komise složená z poslanců, kteří jsou členy konkrétních stran a mají své politické cíle. Měli bychom mít důvěru v zaměstnance NKÚ,“ hodnotí snahu opozice o vznik parlamentní komise na vyšetření podezřelých nákupů.

„Největší rezervy vidím v komunikaci, kdy platí, že méně je někdy více. V krizovém stavu by měla nastat i krizová komunikace. Neměla by probíhat kontinuální 24hodinová komunikace, ale měly by být jasné časy, kdy se předloží lidem výstupy z jednání vlády a krizového štábu. Novináři oslovovali mnoho opravdových odborníků, kteří ale svými názory mohli narušovat řešení té konkrétní krize. Tam je velká rezerva, měla by být jasná, přímá, věcná komunikace,“ opřel se Mašek také do novinářů.

„Nestalo by se tak to, že když padly termíny jako promořování, návrat dětí do škol, pendleři a podobně, tak se zdvíhaly vlny dotazů, lidé se cítili ohrožení, protože byli vybláznění z těch pořadů, kde probíhaly všelijaké diskuse a kde mnozí odborníci znevěrohodňovali vládní kroky,“ dodal Mašek, s tím, že toto je do příště zapotřebí optimálně zajistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…