Toto se řešilo kvůli koronaviru už začátkem roku. Do médií to neuniklo. Šéf záchranky a muž od Babiše promluvil

04.06.2020 18:10 | Zprávy

Ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje, poslanec Jiří Mašek (ANO) zkritizoval opozici, která podle něj politizuje epidemii koronaviru. Schytali to také novináři, kteří podle Maška zbytečně hledali senzace, oslovovali odborníky a ti svými protichůdnými názory mátli veřejnost. Mašek naopak pochválil vládu, která podle něj situaci zvládla jako jedna z nejlepších zemí v Evropě.

Toto se řešilo kvůli koronaviru už začátkem roku. Do médií to neuniklo. Šéf záchranky a muž od Babiše promluvil
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

„Já jsem si svůj proslov rozdělil do několika kapitolek. Co se týká začátku epidemie, chtěl bych přiznat, že skutečně zde byl v lednu návrh od pana docenta Svobody, kterého si jako kolegy velmi vážím. Návrh nového bodu programu tehdy nepřišel, ale měl se týkat epidemiologické situace v čínském Wu-Chanu,“ spustil Mašek na čtvrteční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Přestože se tento bod nakonec neřešil, neznamená to podle Maška, že se nic nedělo. „Měl jsem možnost komunikovat s ministrem Vojtěchem a s náměstkem Prymulou a už v tu dobu si bylo ministerstvo těchto hrozeb vědomo. Hned se uvažovalo nad zákazem návštěv v ústavech nebo v nemocnicích, kde je chřipková epidemie. Byli jsme si vědomi, jaké jsou nejohroženější skupiny, a to zafungovalo hned od začátku,“ má jasno Mašek.

„Připravovaly se další kroky, jako vyčlenění lázeňských objektů, kde by se nakažení případně mohli shromažďovat. Tyto věci nepronikly do médií, protože by to v té době bylo možná bráno jako šíření poplašné zprávy. Dělalo se mnoho dalších kroků, například pan premiér Babiš navštívil v únoru firmu Batis, která vyrábí ochranné prostředky, a řešilo se navýšení výroby,“ vracel se Mašek do doby před vypuknutím krize.

Poté pokáral opozici a zejména ODS, která podle něj prosazovala konání biatlonového světového poháru v Novém Městě na Moravě a také byla proti zákazu cestování do Itálie a do Rakouska. „V té době lidé na jarní prázdniny hojně cestovali do Itálie a do Rakouska, kde už ta situace začínala být velmi vážná. A právě opozice, která neustále opakuje, že to chtěla řešit již v lednu, tak v březnu tady obhajovali právo cestovních kanceláří na jejich fungování a právo občanů volně cestovat,“ udeřil Mašek. „Jsem rád, že ten biatlon se podařilo nepustit, protože by nás navštívili turisté, desítky tisíc turistů z Itálie a z Rakouska. Politika a upřednostňování podnikatelských plánů do řešení epidemie nepatří,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…