Továrna v Česku? Rozhodnutí se odkládá. Ale hádejte, kdo má dotace…

10.12.2022 19:45

Německá společnost Volkswagen oznámila, že o několik měsíců odloží rozhodnutí, kde vybuduje velkou továrnu na elektrobaterie. Jednou z možností je letiště Líně v západních Čechách. Řada místních lidí však byla a je proti. Mezitím přichází z USA zpráva, že po hněvu zaznívajícím z EU je administrativa Joea Bidena ochotna debatovat o změnách ve své dotační politice.

Továrna v Česku? Rozhodnutí se odkládá. Ale hádejte, kdo má dotace…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Společnost Volkswagen se rozhodla o několik měsíců odložit rozhodnutí o výstavbě velké továrny na výrobu baterií do elektromobilů, tzv. gigafactory. Firma to zdůvodňuje bezprecedentním nárůstem cen energií za poslední dobu, za poslední rok.

Agentura Reuters upozornila na e-mail společnosti Volkswagen, z nějž vyplývá, že vzhledem k tomu, že firmu nic netlačí k rychlému rozhodnutí, společnost si bere oddechový čas. „Neexistuje žádný tlak, abychom jednali, proto si s ohledem na současné okolnosti bereme na rozhodování ještě nějaký čas. V současné době to nemá žádný vliv na plánované zahájení výstavby nebo zahájení výroby,“ stojí v dopise Volkswagenu.

Evropská unie se obává odlivu investic do Spojených států vzhledem ke štědrým dotacím na zelenou energii, které jsou společnostem nabízeny v rámci zákona o snižování inflace, právě v době, kdy ceny energií v Evropě dosahují rekordní výše. Konkrétně se jedná o dotace na zelené projekty, ale také daňové úlevy pro výrobu elektrických vozů a právě baterií na půdě USA. 

Britská BBC upozornila na slova amerického vyslance pro klima Johna Kerryho, který na sílící evropskou kritiku reagoval ujištěním, že USA jsou ochotny o své dotační politice lákající zahraniční investory vést diskusi. „Nemyslím si, že se dočkáte oslabení této politiky,“ řekl Kerry s tím, že Spojené státy jsou odhodlány k nastartování klimatické transformace. Ale pokud EU přijde s nějakým rozumným návrhem, jak tuto politiku upravit, že prý se o tom dá diskutovat. „Jsem přesvědčen, že by to prezident (Joe) Biden zvážil,“ řekl Kerry BBC. Od BBC Kerryho vyjádření převzal také server RFI.fr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…