Transparency International zná míru korupce ve více než stovce zemí

09.07.2013 6:41

Česká pobočka nevládní organizace Transparency International dnes představí výsledky celosvětového průzkumu, který zjišťoval míru korupce ve více než stovce zemí světa včetně České republiky. Na otázky z ankety, která se letos uskutečnila již poosmé, tradičně odpovídají desítky tisíc lidí.

Transparency International zná míru korupce ve více než stovce zemí
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

V předchozím kole průzkumu označili Češi za nejzkorumpovanější subjekty své země politické strany. Stejný názor měli například obyvatelé Německa, Iráku, USA, Austrálie nebo Japonska. V českém žebříčku korupce následovali státní úředníci a za nimi Parlament. Boj vlády proti korupci prohlásilo za neefektivní 60 procent českých respondentů. Téměř polovina (44 procent) Čechů uvedla, že míra korupce v Česku v posledních třech letech vzrostla, téměř stejný poměr lidí (42 procent) se domníval, že zůstala stejná.

Podle Transparency International poskytuje anketa obrázek o tom, jak korupce ovlivňuje život jednotlivců na národní úrovni. Průzkum zjišťuje také osobní zkušenosti respondentů s úplatky či jejich ochotu oznámit korupční jednání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…