Trapné! Plazení! Jindřich Šídlo drtil Zemana. Ale i on dvě věci pochválil

24.01.2020 18:05

Novinář a komentátor Jindřich Šídlo na serveru Seznam Zprávy hodnotí druhé funkční období prezidenta Miloše Zemana, v němž je hlava státu nyní druhým rokem. Šídlo poukázal, že oproti prvnímu funkčnímu období Zeman utlumil svou aktivitu. Stále však je „nejsilnější figurou české politiky“. Upozornil, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je na Zemanovi závislý a vládní ČSSD je „malá ustrašená strana“. „Sociální demokracie je teď v takové situaci, že se nechá zahnat do kouta, nebo zažene prezidenta Zemana do kouta a tam se nechá zbít,“ tvrdí. A k zahraniční politice prezidenta přidává, že Zeman „definitivně pochopil, že z něj Čína dělala hlupáka“.

Trapné! Plazení! Jindřich Šídlo drtil Zemana. Ale i on dvě věci pochválil
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfreportér SeznamZpráv Jindřich Šídlo

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí
Šídlo za symbol druhého prezidentského mandátu Miloše Zemana spatřuje „pyžámko“. „Tak když se pokusím o vtip, ne tak úplně jaksi prvoplánový, tak je to ono pyžámko. Tím chci říct ten symbol pyžámka, o kterém mluvil sám prezident, to jsme si nevymysleli, symbolizuje zjevný útlum aktivity prezidenta v posledních měsících, ne-li letech,“ vysvětlil.

Poukázal, že podle statistiky Jana Tvrdoně v Deníku N vyplývá, že Zeman Hrad a Lány téměř neopouští. Jeho aktivita ve smyslu objíždění země se oproti prvnímu funkčnímu období výrazně utlumila. A poohlédl se i na zrušení pořadu Týden s prezidentem.

Za utlumením Zemanovy aktivity podle komentátora stojí i jeho zdravotní stav. „Nepochybně je to dáno prezidentovým zdravotním stavem, byť jsme se dozvěděli, je potřeba říct, před Vánocemi, že prezident je na tom velmi dobře, ale on prostě není typ Václava Klause, on není sportovec, který chodí hrát stále ještě tenis. V tom věku, ve kterém je, prostě zjevně zpomalil, protože nemá kam spěchat,“ myslí si.

Zemanovi předchůdci byli dle Šídla mnohem aktivnější i v druhém prezidentském období. „Václav Havel vlastně celé druhé volební období působil jako takový, řekněme, nepsaný vůdce opozice proti opoziční smlouvě, a Václav Klaus je aktivní celý život. Takže rozhodně to nebylo tak, že bychom o těch prezidentech celé dlouhé týdny neslyšeli,“ uvedl.

Zpomalení tempa ovšem podle jeho slov neznamená, že by se jeho úloha u nás jakkoli zmenšila. Šídlo tvrdí, že Zeman je stále „nejsilnější figurou české politiky“. Své tvrzení dokládá i ústavní krizí v minulém roce, jež vypukla v létě v souvislosti s odvoláním ministra kultury. Tam se hlava státu ukázala jako velice aktivní. „On tehdy neponížil jenom sociální demokracii, on ponížil stejně tak i Andreje Babiše,“ shrnul žurnalista letní Zemanovo „vítězství“. 

Právě předseda vlády Andrej Babiš údajně je na Zemanovi závislý. A to vzhledem ke svým „osobním problémům“ i k tomu, že oba dva hegemoni české politiky mají podobnou voličskou základnu. „Premiér, respektive prezident Zeman ovládá minimálně stejnou část, takže ti dva uzavřeli jakýsi smír z rozumu,“ podotkl Šídlo.

Babiš se tak Zemanovi pro jistotu, dle novináře, staví jen výjimečně. Jako příklad dává „permanentní snahu“ prezidenta Zemana o odvolání šéfa BIS Michala Koudelky. „Prezident by hrozně rád, aby plukovník Koudelka zmizel, ale tam se Andrej Babiš nenechal zatím obměkčit. Myslím, že to souvisí i s jeho návštěvou Bílého domu a zejména centrály CIA v loňském roce,“ pokračuje.

Důležitost spojenectví Babiše se Zemanem má spojitost s tématem Babišova setrvání na postu předsedy vlády. „Prezident Zeman s velkou pravděpodobností bude rozhodovat o tom, kdo bude předsedou vlády i po příštích volbách, které jsou už příští rok na podzim, můžeme se všichni těšit. Prezident řekl, že jmenuje předsedu nejsilnější strany, Andrej Babiš chce být ještě premiérem i další volební období. Ono to samozřejmě pak je i podle Ústavy tak, že není automatické, že vítěz voleb musí mít vládu,“ jmenuje novinář další bod, proč si Babiš Zemana nechce znepřátelit.

Co se týče samotné sociální demokracie, tak k té Šídlo tvrdí, že je „malá ustrašená strana“. „Je to slabá strana, která se drží za každou cenu ve vládě, protože ví, že Andrej Babiš ji až zas tak moc nepotřebuje, nebo ji dokáže nahradit,“ doplnil.

ČSSD dle něj „začala krachovat“ ve chvíli, kdy Zeman před sedmnácti lety prohrál prezidentskou volbu. Zeman se dle komentátora „rozhodl, že tu stranu zničí“. „Ve spoustě případů to dokázal, Bohuslava Sobotku v podstatě zlikvidoval, spoustu jeho předchůdců, škodil jim a sociální demokracie je teď v takové situaci, že se nechá zahnat do kouta, nebo zažene prezidenta Zemana do kouta a tam se nechá zbít,“ shrnul.

Následovala kauza Ferdinanda Peroutky. Šídlo podotkl, že kdyby se Zeman omluvil v dubnu 2015, tak bychom o ní dnes vůbec ani nevěděli. „Je to vlastně jenom trapné a dvojnásob trapné je, že se to týká Peroutky a že se to stalo na fóru k uctění památky holokaustu. Obětí holokaustu. To je na tom nejhorší,“ připojil.

K zahraniční politice prezidenta tvrdí, že „Zeman definitivně pochopil, že z něj Čína dělala hlupáka“. Zeman však byl dobrým propagátorem zejména českých firem v Číně: „Myslím, že jak Škoda Auto, ale která to ani moc nepotřebuje, tak Home Credit, budou těžko hledat dalšího takového podporovatele, který tak významně bude za ně lobbovat. Prezident Zeman přijel vždycky do Číny a jedno z prvních slov, které řekl, bylo Home Credit, na každém jednání.“

Doufá, že Zeman již do Číny nepojede: „Ten příběh české politiky, toho až nedůstojného plazení se před Čínou, které je charakterizované tím dopisem čtyř po návštěvě dalajlámy v roce 2016, tak tahleta éra snad skončila a skončí trapasem.“

K Rusku je dle Šídla důležité připomenout, že prezident Zeman se několikrát ohradil proti ruské interpretaci roku 1968. „To je fér říct a já to prezidentovi věřím, on je generace roku 1968,“ ocenil. Všiml si však jisté náhody: „Jenom je vždycky taková náhoda, že se to prezidentovi objeví vždycky, když vzrostou pochybnosti o tom, jestli on je spíše český politik nebo přítel Ruska, tak se objeví nějaká takováhle kauza, kdy se někdo vyjádří z ruské strany, ministerstvo, nějaký novinář o roku 1968, a prezident smečuje. Nicméně je dobře, že to dělá, samozřejmě, protože to je součást národní paměti a v tom je potřeba prezidenta podpořit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…