Třeba vám zavolá falešný novinář a bude chtít vědět... Romancovová chystá speciální školení pro zaměstnance státu

12.01.2017 15:35

Ministerstvo vnitra letos rozjede školení pro státní zaměstnance, aby věděli, jak nepodlehnout působení vlivu cizích mocností. Informaci přinesl server Seznam Zprávy.

Třeba vám zavolá falešný novinář a bude chtít vědět... Romancovová chystá speciální školení pro zaměstnance státu
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Všichni úředníci by podle informací serveru měli dostat speciální manuál a kontakt na odborníka, se kterým se budou moci poradit. Metody vyzvídání jsou totiž podle právničky Evy Romancovové, jež skládá tým nově vzniklého centra proti dezinformacím a hybridním hrozbám, skutečně sofistikované. „Že na to leckdy ani školený úředník nepřijde,“ uvedla.

„Může to být třeba někdo, kdo se vydává za novináře nebo aktivistu, který začne vyzvídat, jakým způsobem se na úřadu rozhoduje, kdo co podepisuje, co ještě čeká na podpis. Leckdy stačí, aby úředník věděl, že se o té situaci může s někým poradit,“ uvedla. 

  • Původní text ZDE

Cizí moc podle ní může zaútočit i na asistenta nebo řidiče, kteří se často dostanou k informacím, jež jsou velmi citlivé. „Leckdy jsou to lidé, kteří jen připravují podklady, i to je pro cizí moc zajímavá věc,“ myslí si Romancovová.

Nutnost takových školení vnímá i šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek, který tvrdí, že jde o běžnou praxi zahraničních tajných služeb. „Taková školení jsou rozhodně potřeba,“ řekl s tím, že on po nich volal již v devadesátých letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…