Třetí světová válka, pohrozil Zelenskyj britskému bulváru

21.11.2023 9:08

Rusko prý v rámci války na Ukrajině vtáhlo na scénu migranty z Iráku, Jemenu či Somálka, které posílá na hranici s Finskem, čímž zvyšuje tlak na členskou zemi EU a NATO. Finský deník Iltalehti napsal, že se vede debata o možném úplném uzavření hranice s Ruskem. Kandidát na hlavu státu za Zelené Pekky Haavisto se k uzavření hranic staví kriticky. Tvrdí, že finská vláda měl uzavřít hranici s Ruskem o týden dřív. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se chystá na třetí světovou válku.

Třetí světová válka, pohrozil Zelenskyj britskému bulváru
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Washingtonský Institut pro vedení války (ISW) oznámil, že se Rusko snaží vyvolat migrační krizi na hranici s Finskem.

„Finské úřady uzavřely čtyři hraniční přechody na finské jihovýchodní hranici s Ruskem 18. listopadu poté, co finská pohraniční stráž oznámila, že k finské hranici z Ruska od té doby dorazilo asi 300 žadatelů o azyl, většinou z Iráku, Jemenu, Somálska a Sýrie. Finská pohraniční stráž zaznamenala 89 přechodů migrantů během dvoudenního období někde mezi 7. a 14. listopadem — což je prudký nárůst z 91 přechodů zaznamenaných od poloviny července do 12. listopadu,“ uvedl ISW.

Finský deník Iltalehti napsal, že se vede debata o možném úplném uzavření hranice s Ruskem, protože finský premiér má zas to, ž ruští pohraničníci migrantům v přechodu hranice aktivně pomáhají.

„Finský premiér Petteri Orpo 14. listopadu uvedl, že ruští pohraničníci doprovázejí nebo přepravují migranty na finské hranice, a finská vláda 16. listopadu uvedla, že existují náznaky, že ‚cizí orgány nebo jiní aktéři‘ sehráli roli při pomoci lidem nelegálně překračovat hranice,“ uvedl ISW.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí

Finové si budou v roce 2024 volit nového prezidenta s kandidát na hlavu státu za Zelné kandidáta Pekky Haavisto se k uzavření hranic staví kriticky. Netvrdí ale, že by se hranice s Ruskem zavírat neměly. Naopak říká, že současná finská vláda měla hranici s Ruskem uzavřít ještě o týden dřív.

„Nechápal jsem (vládní) logiku, když se myslelo, že (přechody) Salla a Raja-Jooseppi zůstanou otevřené, protože teď se zdá, že se to děje přesně tak, jak se to dalo předvídat, že uprchlíci a migranti, kteří chtějí být přesunuti do Finsko přejdou od jednoho hraničního přechodu ke druhému,“ řekl Haavisto, který byl do červan 2023 ministrem zahraničí Finska a který také býval předsedou Zelených. Vládu kritizoval i za to, že do Moskvy neposlala nótu, ve které by se ohradila proti situaci v pohraničí.

Stávající finský prezident Sauli Niinistö vyjádřil naději, že se migrační politiku podaří řešit na celoevropské úrovni.

ISW v této situaci upozorňuje, že Kreml důrazně odmítá, že by byl v dění na finské hranici aktivní. Mluvčí Kremlu Dmitri Peskov reagoval 17. listopadu na oznámení o uzavření čtyř kontrolních bodů a uvedl, že Finsko zvolilo cestu konfrontace, kterou Peskov označil za „velkou chybu“. „Peskov také 20. listopadu uvedl, že Finsko případné rozhodnutí uzavřít celou hranici ‚nezpůsobuje nic jiného než hlubokou lítost‘ a tvrdil, že ‚rusofobní‘ postoj Finska poškodil finsko-ruské vztahy už v minulosti,“ uvedl institut.

ISW napsal, že Kreml podobnou taktiku rozhodně nepoužil poprvé. Podle analytiků institutu se Rusko už v roce 2021 aktivně podílelo na vyvolání migrační krize na polsko-běloruské hranici. Podle ISW Rusko možná tuto krizi přímo řídilo.

Mezitím na Ukrajině dál teče krev. Americký ministr obrany Lloyd Austin přislíbil Ukrajině další v její obraně proti ruským agresorům.

„Austin se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ukrajinským ministrem obrany Rustem Umerovem a zopakoval dlouhodobou podporu USA Ukrajině. Nový balíček obsahuje vojenské vybavení v hodnotě až 100 milionů dolarů, včetně protiletadlových střel Stinger; jeden systém HIMARS a doplňkovou munici,“ uvedl institut.

Ministr zahraničí Antony Blinken podle agentury AFP poznamenal, že "pomoc Ukrajině bránit se a zajistit její budoucnost jako suverénního, demokratického, nezávislého a prosperujícího národa je v souladu s našimi národními bezpečnostními zájmy".  Ministrovo vyjádření převzal také server Kyiv Post.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro britský The Sun poznamenal, že Rusko fakticky rozdmýchává různá ohniska napětí, čímž se podle jeho názoru fakticky chystá na třetí světovou válku.

„Všechno není jednoduché... Ukrajina je dnes v centru těchto globálních rizik třetí světové války. A opravdu si myslím, že Rusko bude tlačit, dokud jim Spojené státy a Čína společně velmi, velmi vážně neřeknou, aby opustili území…,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já nečetl ani neslyšel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 21.11.2023 9:42:45
že by Rusko způsobilo útěk obyvatel z těch vyjmenovaných zemí. Nikde sem nečetl, že by Rusko posílalo své lodě ke břehům Afriky aby dopravilo migranty do Evropy. Nečetl jsem ani o jednom případu, že by Rus převážel v dodávce, kamiónu migranty. Ale dočetl jsem se, že tu migrační krizi způsobil Západ se svojí politikou. Lodě posílá Itálie, Řecko, Francie, Španělsko a mezi převaděči migrantům k nám jsou Poláci, Ukrajinci. Ale může za to Rusko! Zlé, zlém Rusko může za vše co podělal ve své hlouposti Západ!.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…