Tři a čtvrt roku. Čech, který chtěl bojovat za Islámský stát, vyvázl z hrozby doživotí

24.02.2017 10:51

Státní zástupce navrhl pro muže, který se chtěl údajně přidat k Islámskému státu, čtyři roky vězení. Dvaadvacetiletému Janu Silovskému ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku ale podle obžaloby podané v prosinci 2016 hrozí za přípravu teroristického útoku 12 až 20 let vězení, případně doživotní vězení, píše ČTK. Česká televize doplňuje, že mladý muž nakonec dostal tři roky a tři měsíce.

Tři a čtvrt roku. Čech, který chtěl bojovat za Islámský stát, vyvázl z hrozby doživotí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Státní zástupce Jakub Kubias dnes v závěrečné řeči navrhl posuzovat jednání obžalovaného podle nově platného doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu ve stadiu přípravy, kde hrozí trest tři až 12 let vězení. Žalobce zároveň navrhl, aby soud uložil Silovskému ambulantní ochranné psychiatrické léčení. V navrhované kvalifikaci obžalovanému polehčují jeho bezúhonnost, doznání a až o 85 procent snížené ovládací schopnosti dané jeho schizoidní poruchou osobnosti.

Obhajoba navrhla zproštění, případně podmíněný trest a ambulantní psychiatrické léčení.

Je mi to líto, říká mladík

Silovský je první Čech souzený za to, že se chtěl v Sýrii přidat k teroristické organizaci Islámský stát (IS). „Já jsem jen chtěl říci, že je mi líto, že jsem se pokusil do Sýrie odjet, znova bych se o to už nepokoušel,“ řekl ve své závěrečné řeči.

Státní zástupce shrnul důkazy přednesené v průběhu soudního líčení. „Po jejich zhodnocení jsem toho názoru, že žalovaný skutek byl plně prokázán,“ konstatoval. Připomněl, že Silovský se už v přípravném líčení spontánně doznal, na policii i u soudu uvedl, že jej zajímalo náboženství, koupil si ke studiu Bibli a Korán. Potvrdil také, že si koupil letenky a také že věděl, že bojovat za Islámský stát je trestné. Vyjádřil také sympatie k záměru IS vytvořit jednotný chalífát, způsoby, kterými tak chtějí islamisté dosáhnout, ale považoval za kruté.

Soud dnes ukončil dokazování. Obhajoba sice navrhla vypracování nových posudků z psychologie a psychiatrie, senát to ale zamítl jako nadbytečné. Obhajoba chtěla, aby znalci důkladněji posoudili Silovského duševní stav a zjistili, zda netrpí autismem nebo jeho nějakou formou.

Silovského loni zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu

V prvních dvou dnech jednání soud před dvěma týdny provedl všechny dosud navržené důkazy -– vyslechl Silovského, jeho matku, znalce z oboru psychologie a psychiatrie a kybernetiky a shrnul listinné důkazy. Promítl také propagandistická a náborová videa islamistů, která měl Silovský stažená v mobilu.

Silovského loni zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu s jednocestnou letenkou na vnitrostátní let do města Gaziantep poblíž syrských hranic. Odtud měl přes internet objednané auto, se kterým chtěl odjet do syrského města Džarábulus a tam se připojit k IS. Tureckým policistům se k tomu přiznal a ti ho pak poslali do Čech. Od léta je ve vazbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…