Trump by teď byl zvolen, tvrdí prestižní průzkum. Biden hoří na Izraeli

20.10.2023 7:45

Zdá se, že v blížících se prezidentských volbách může 46. prezident USA Joe Biden prohrát se svým dnes nejvýraznějším republikánským vyzyvatelem 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem. Američané podle všeho nevěří, že stávající prezident dokáže řešit ekonomické těžkosti Spojených států. A to není jediný problém, který momentálně před Bidenem stojí. Voliči nejsou spokojení ani s jeho politikou vůči Izraeli.

Trump by teď byl zvolen, tvrdí prestižní průzkum. Biden hoří na Izraeli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Průzkum agentury Bloomberg News a Morning Consult ukazuje, že exprezident Donald Trump může ve volbách v příštím roce porazit stávajícího prezidenta Joea Bidena. Ukazuje se, že obyvatelé států USA, kteří jednou volí demokraty, podruhé republikány, potřetí demokraty a po čtvrté opět demokraty, kterým se říká swings states, nejsou nijak nadšení z Bidenových ekonomických plánů.

„Trump, přední kandidát na nominaci republikánů, vede před Bidenem 47 % ku 43 % mezi voliči v Arizoně, Georgii, Michiganu, Nevadě, Severní Karolíně, Pensylvánii a Wisconsinu. Výsledky v těchto sedmi státech musí počítat s odchylkou 1 procentního bodu,“ napsala agentura Bloomberg.

Při rozdělení podle států vede Trump před Bidenem v Georgii o 5 bodů, Arizoně o 4 body, Severní Karolíně o 4 body, Wisconsinu o 2 body a Pensylvánii o 1 bod. Biden vede v Nevadě nad Trumpem o 3 body.

„Mezi 1323 nezávislými, kteří se sami identifikovali v sedmi státech, je Biden 10 bodů za Trumpem v hlasování, které zahrnuje kandidáty třetích stran, a 8 bodů za Trumpem v přímém souboji,“ uvedli autoři průzkumu.

Trumpovou silnou stránkou podle průzkumu je, že voliči věří, že by lépe dokázal řešit ekonomické problémy Američanů a USA jako celku. „Voliči swingového státu důvěřují Trumpovi v ekonomice výrazně více než Bidenovi (49 % ku 35 %), přičemž nezávislí věří Bidenovi v této klíčové otázce ještě méně (47 % ku 25 %).“

Voliči ve „swing states“, tedy ve státech, které nejsou ani zcela republikánské ani zcela demokratické, důvěřují Trumpovi v ekonomice výrazně více než Bidenovi (49 % ku 35 %), přičemž nezávislí věří Bidenovi v této klíčové otázce ještě méně (47 % ku 25 %).

„A to není jediný problém, se kterým se Biden bude muset popasovat. Stávající americký prezident požádal Kongres o vojenskou pomoc určenou Izraeli ve výši 14 miliard dolarů. Jenže narazil jak u členů vlastní demokratické strany, tak u amerických voličů.

„Podle nového průzkumu CBS News/YouGov 53 procent demokratů věří, že USA by neměly posílat další zbraně a zásoby do Izraele. Průzkum zjistil, že 56 procent Američanů nesouhlasí s Bidenovým řešením konfliktu, včetně 59 procent lidí ve věku 30–44 let a 60 procent lidí ve věku 45–64 let,“ upozornil server izraelského listu Haarec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…