Trumpovo uznání Jeruzaléma: Zuřící muslimové vyhrožují válkou. Hlavy EU protestují. Ale „extremisté a xenofobové“...

07.12.2017 9:57

Americký prezident Donald Trump veřejně uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a reakce jsou bouřlivé. Překvapivě však nikoli jen z muslimského světa, ale ze strany některých západních politiků.

Trumpovo uznání Jeruzaléma: Zuřící muslimové vyhrožují válkou. Hlavy EU protestují. Ale „extremisté a xenofobové“...
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Mé oznámení není ničím jiným než pojmenováním reality a správným krokem, který bylo nutné učinit,“ prohlásil americký prezident a pověřil zároveň americké ministerstvo zahraničí, aby zahájilo pozvolný přesun velvyslanectví z Tel Avivu právě do Jeruzaléma. Zároveň Trump dodal,že se i nadále bude zasazovat o zprostředkování mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou. Přes jeho smířlivá slova jsou některé reakce skutečně bouřlivé.

Anketa

Hrozí nám pokuta od EU za to, že nepřijímáme uprchlíky podle kvót. A poplatky za každý den, kdy tak nečiníme. Co má nová vláda udělat, pokud nás EU odsoudí?

hlasovalo: 11199 lidí

Představitelé teroristické organizace Hamás vyzvali arabské státy, aby přerušily hospodářské i politické kontakty se Spojenými státy a vypověděly všechny americké diplomaty. „Prohlášení amerického prezidenta otevře brány pekla. Vyzýváme k další intifádě proti Izraeli,“ doplnili v rámci reakce ústy svého vůdce Ismaila Haniyeha. Vlivný tuniský odborový svaz dokonce označil Trumpovo prohlášení za „vyhlášení války“ a vyzval k masovým protestům na Blízkém východě.

Negativní stanovisko vyjádřilo také turecké ministerstvo zahraničí, podle kterého je Trumpův krok „nezodpovědný“. „Vyzýváme americkou administrativu, aby své špatné rozhodnutí, které může mít nepředstavitelné následky, co nejdříve přehodnotila. Jak píše britský deník Express, před americkou ambasádou v Istanbulu se shromáždily stovky demonstrantů a obdobné protesty se konaly i v jiných částech země.

Nepokoje vypukly také v uprchlických táborech v Jordánsku, kde pobývají především Palestinci. Na mnoha místech došlo k tradičnímu pálení amerických vlajek. Ministr zahraničí Kataru, který byl před nedávnem i některými muslimskými zeměmi obviněn z podpory mezinárodního terorismu, Trumpův krok odsoudil s tím, že jde proti úsilí o dosažení míru. K představitelům arabských zemích se ale přidali také někteří (levicoví) západní politici.

„Trump uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele vážně ohrozil mír v regionu. Britská vláda musí tento nebezpečný krok jednoznačně odsoudit a usilovat o férové a životaschopné řešení konfliktu,“ cituje deník šéfa britských labouristů Jeremy Corbyna. Proti americkému prezidentu se nepřímo postavila také ministryně zahraničí EU Mogherini, když se ihned telefonicky spojila s palestinským vůdcem Abbásem a ujišťovala jej o podpoře. Trumpa kritizoval také francouzský prezident Macron.

Naopak představitelé Izraele a konzervativní politici ze Západu Trumpův krok přivítali. „Děkujeme americkému prezidentu. Pro izraelský lid je to velký den,“ prohlásil ministr Bennett. V podobném duchu se vyjádřil také premiér Benjamin Netanjahu, který označil včerejšek za „z historického hlediska zlomový bod“. „Jeruzalem. Nedílná součást a hlavní město Izraele. Všechny svobodné země by měly přesunout své ambasády do Jeruzaléma,“ podpořil včera na Twitteru Trumpa Geert Wilders.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…