Tsipras hodil ručník do ringu. Prý má ale plán a vše může být brzy zase jinak

21.08.2015 13:26

Zpravodajská agentura Bloomberg informuje o včerejší rezignaci řeckého premiéra Alexise Tsiprase, po které budou následovat mimořádné volby. Tsipras prý kalkuluje s tím, že mu dají voliči opět svůj hlas a on se tak zbaví opozice uvnitř Syrizy.

Tsipras hodil ručník do ringu. Prý má ale plán a vše může být brzy zase jinak
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

„Je nejvyšší čas, aby opět promluvili řečtí voliči. Měli byste jasně říci, kdo by měl v nadcházejících těžkých časech vést naši zemi. Až vaše hlasování nás rozsoudí,“ prohlásil Tsipras ve svém televizním vystoupení s jasným odkazem na vnitřní rozpory v jeho vlastní straně. Po skončení projevu odnesl prezidentu Pavlopulosovi svoji písemnou rezignaci. Ještě před tím poznamenal, že by se volby mohly konat již za měsíc. Tsiprasova vláda tak vydržela u moci pouhých osm měsíců. Vnitřní soudržnost vzala za své poté, co premiér souhlasil na nátlak tzv. Trojky s dalšími úspornými opatřeními. Přitom jeho strana v zimě uspěla ve volbách právě proto, že se proti úsporným opatřením ostře vymezovala.

Jak uvádí Bloomberg, Tsiprasova odstoupení přijali evropští političtí vůdci bez překvapení. Německá kancléřka na něj reagovala v průběhu své návštěvy Brazílie. „Tsiprasovo odstoupení je součastí řešení, nikoli součástí krize,“ sdělila novinářům Merkelové vyjádření brazilská premiérka Dilma Rousseffová. Podle mnoha expertů se tento taktický krok dal skutečně očekávat, protože Tsiprasova pozice se stále zhoršovala a k přímé vzpouře odpůrců úsporných opatření nescházelo mnoho. „Hlasování dává Tsiprasovi šanci zbavit se rebelů ve své vlastní straně ještě před tím, než bude Řecko a jeho reformy v říjnu podrobeny hodnocení mezinárodního společenství.

Vše nasvědčuje tomu, že se Syriza částečně rozštěpí. Bývalý ministr sociálních věcí Dimitris Stratoulis a jeden z hlavních odpůrců Tsiprase již oznámil, že levicová platforma strany bude kandidovat ve volbách zvlášť. Samotný Tsipras však mezi řeckými voliči zůstává stále populární, stejně jako jeho strana. Na konci července proběhl průzkum veřejného mínění, ve kterým se Syriza umístila se 33,6 % bezkonkurenčně na prvním místě a s náskokem 15,8 % na opoziční partaj Nová demokracie. Přesto není dle zpravodajské agentury Bloomberg zřejmé, kolik procent strana může ztratit, pokud se skutečně rozštěpí. Analytici hovoří o tom, že s podporou menších proevropských stran Potami či Pasok by nicméně mohla po volbách i přesto vytvořit poměrně silnou vládní koalici.

Mezitím dostane šanci na sestavení vlády největší opoziční strana Nová demokracie, v jejímž čele stojí nový předseda Evangelos Meimarakis. „Udělám vše proto, abych sestavil vládu,“ prohlásil včera večer Meimarakis před novináři. Dnes dopoledne by se měl setkat s prezidentem země a prodiskutovat s ním své další kroky. Evropští politici se již nechali slyšet, že ať již z voleb vzejde jakýkoli vítěz, měl by dodržet slíbené závazky. „Je velmi důležité, aby nová vláda následně ctila závazky své země vůči eurozóně. Doufám, že volby povedou k ještě větší podpoře v novém řeckém parlamentu,“ nechal se slyšet například nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Evropský komisař pro hospodářství Pierre Moscovici na svém Twitteru zase uvedl, že on i jeho kolegové berou rozhodnutí Tsiprase na vědomí. „Řecko se zavázalo k plnění úsporných opatření. Zahraniční podpora a její správné využití je klíčem k úspěchu,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…