„Záleží na spotřebiteli, jaké potraviny preferuje a jaké si vybírá. Kvalitnější potraviny vždy budou o něco dražší, ale ta cena nikdy není úplnou zárukou toho, že ta potravina je kvalitnější,“ varoval v pořadu výživový specialista Petr Havlíček. „Jen pro zajímavost, já jsem včera v obchodě vzal do ruky salám a dozvěděl jsem se, že obsahuje rostlinný tuk. Už z logiky věci vyplývá, že salám by neměl obsahovat rostlinný tuk,“ upozornil.
Diváky však také upozornil, že jen kvalitní potraviny nás nespasí. Pokud člověk dlouhé hodiny sedí u počítače, stresuje se a chybí mu pohyb, rozhodně svému zdraví neprospívá. Lidé, kteří se málo hýbou, by měli jíst méně tuků a měli by si dát pozor na obezitu.
Když se ke slovu dostal Havlát, promluvil o tom, proč je v České republice máslo tak drahé. Souvisí to prý s tím, že přibližně před rokem letěla cena mléka strmě dolů, což vedlo k tomu, že někteří chovatelé vybili své krávy, a když se poptávka po mléce zvýšila, najednou nebylo kde brát. Zemědělci na tom ale mnoho nevydělali. Marže si přičítají především obchodní řetězce.
„Když se podíváte na cenu čtvrtky českého másla, zjistíte, že je o dvacet korun dražší než třeba máslo z Itálie. A já se ptám proč? My to nesmíme svádět na Brusel, ale musíme si udělat doma pořádek sami,“ apeloval na své spoluobčany Havlát.
„My musíme na venkov vrátit malochovy a středně velké chovy. My to musíme vrátit tak, abychom tady dobytek odchovali, tady ho zpracovali, a myslím si, že ty dotace to pokryjí... A když dneska koupíte salám v řetězci za 120 až 150 korun, ale za tu samou cenu koupíte salám u soukromníka, ovšem s 90 procenty masa.... Tuhle situaci tady vytvořily obchodní řetězce, které na tom profitují,“ rozčiloval se Havlát.
Pokud jde o potraviny obecně, měli bychom tlačit na to, abychom měli potraviny bez chemických „éček“.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp