Turecké volby: Překvapení ohledně Erdogana i tip na vítěze. Padlo v Rozhlasu

15.05.2023 19:49 | On-line

První kolo prezidentských voleb v Turecku vyhrál současný dlouholetý prezident Recep Tayyip Erdogan, který získal 49,5 % hlasů. Jeho opoziční vyzyvatel Kemal Kiliçdaroglu dostal 44,9 % hlasů, ačkoliv předvolební průzkumy ho dlouhodobě favorizovaly. Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Turecku Štěpána Macháčka je vysoce pravděpodobné, že ve druhém kole koncem května zvítězí Erdogan.

Turecké volby: Překvapení ohledně Erdogana i tip na vítěze. Padlo v Rozhlasu
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V prvním kole prezidentských voleb v Turecku nezískal žádný z kandidátů přes 50 % hlasů, a tak se za dva týdny bude konat druhé kolo. Oznámil to nejvyšší volební úřad. Podle oficiálních výsledků současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kiliçdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát, Sinan Ogan, který do druhého kola nepostupuje, dostal 5,2 procenta hlasů.

Výsledky voleb byly podle Macháčka pro spoustu lidí překvapením. „Bylo to velké překvapení pro lidi, kteří podporují opozici, protože v podstatě všechny předvolební průzkumy ukazovaly přesný opak, několik měsíců se předvídalo, že Kemal vede o několik procentních bodů,“ uvedl Macháček v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

„Teď se tady vedou diskuse, proč se ty průzkumy tolik lišily, ale zdá se, že existovala jistá nerozhodnutá část voličů, se kterou ty průzkumy nepracovaly. Turecko je sice poměrně výrazně rozdělené ve voličských preferencích, ale pořád tu existuje určitá množina lidí, kteří se rozhodovali až na poslední chvíli. Volební účast byla skoro 87 %, takže oni prostě jdou k těm volbám a rozhodují se na poslední chvíli a takových voličů zřejmě bylo dost a rozhodli se pro Erdogana,“ vysvětloval Macháček.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Před druhým kolem prý všechno nasvědčuje tomu, že opět zvítězí současný prezident Erdogan. „Je to tak, ta startovací čára pro kandidáta opozice je horší i v tom, že při souběžných parlamentních volbách vyhrály strany podporující prezidenta Erdogana. Takže i ta představa, kdy by vládl opoziční prezident spolu s těmi provládními stranami, tak je zvláštní,“ uvedl Macháček s tím, že prezident má v tureckém systému nejvyšší výkonnou moc, ale musí spolupracovat s parlamentem.

„Prezident je v tom prezidentském systému, který byl přijat v roce 2018, nejmocnější osobou a v zásadě pomocí dekretů by mohl vládnout i bez shody s parlamentem, ale nedá se to tak dělat dlouhodobě. Určitě se nedá říct, že by mohl jeden vládnout bez druhého, ale systém ještě není tolik vyzkoušený,“ prohlásil Macháček.

Záležet může podle něj také na tom, koho podpoří třetí kandidát Sinan Ogan, který získal až nečekaný počet hlasů. „Hodnotově má Ogan blíže k Erdoganovi, ale samozřejmě ti voliči se pak můžou rozhodnout podle sebe,“ řekl Macháček.

Volby jsou podle Macháčka demokratické, žádná strana nezpochybňuje výsledek voleb, a to ani zahraniční pozorovatelé. „Opozice nebyla nijak perzekuovaná, ačkoliv je potřeba říci, že média jsou v Turecku výrazně provládní, a to prostředí tak není nastaveno zcela férově, ale volby samotné technicky demokratické jsou,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…