Turecko trest smrti zavede, tuší generál Randák. A prozradil proč

18.07.2016 22:30

Turecko nakonec trest smrti zavede. Na vstupu do EU už mu totiž moc nezáleží. V dnešním vysílání České televize to uvedl bývalý ředitel civilní kontrarozvědky Karel Randák. Myslí si také, že USA opozičního duchovního Fetullaha Güllena Turecku nevydají. Stejně tak prý Řecko nakonec turecké vojáky, kteří po nezdařeném puči uletěli vojenským vrtulníkem na sever Řecka, nevydá.

Turecko trest smrti zavede, tuší generál Randák. A prozradil proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Randák se domnívá, že ať už v pozadí puče stálo cokoliv, Erdogan využije vše, aby upevnil svou moc.

Připomněl pokus o puč, který proběhl v Sovětském svazu v době, kdy byl prezident Michail Gorbačov na dovolené. Tam podobně jako nyní v případě Turecka všichni na světě čekali, jak situace dopadne. „Je potřeba si uvědomit, že Turecko je skutečně silný partner jak USA, tak v NATO,“ podotkl Randák.

Güllen Turecku vydán nebude

Jestliže přijde od Turecka žádost o vydání duchovního Fetullaha Güllena, budou Spojené státy v obtížné situaci, jak se s tím vypořádat. Strategické partnerství s Tureckem je pro ně velmi důležité, už kvůli základně Incirlik. „Nicméně si myslím, že se USA podaří z celé situace dostat a Güllen do Turecka vydán nebude,“ uvedl Randák s tím, že ve hře nakonec mohou být ekonomické argumenty.

Puč byl zpackaný

Randák připustil, že ke spekulacím o tom, že puč zinscenoval sám Erdogan, vybízí to, jak byl vlastně proveden. „Při vědomí toho, jakou roli má armáda v turecké společnosti, se zdá až nemožné, že by bylo možné puč až tak zpackat,“ uvedl. A připomněl puč z konce existence Sovětského svazu, tam to prý bylo velmi podobné. „Pro mě je nejpodivnější to, že armáda ve svém uvažování zamrzla někde v minulých dvaceti letech. Protože v dnešním světě je velmi důležité podchytit různé sociální sítě, což v tomto případě vůbec nebylo provedeno,“ vysvětlil Randák.

Seznamy nepohodlných lidí určitě existovaly

Moderátor poukázal na to, že eurokomisař Hahn říká, že Turecko mělo připraveno seznam soudců, kterých se nyní zbavuje. „Určitě nějaké seznamy nepohodlných lidí v takovém režimu, jaký v Turecku panuje, existovaly. Jestli to bylo až tak daleko, nedokážu komentovat,“ reagoval Randák.

Turecká letoviska jsou relativně bezpečná

Randák se obává toho, že trest smrti se v Turecku podaří zavést. Současný turecký režim totiž několikrát dokázal šikovně využít slabosti EU ve svůj vlastní prospěch a zřejmě to dokáže i teď. Navíc pro Turecko nyní už není tak zásadní směřovat do EU.

Na otázku, kolik lidí skončí na popravišti, uvedl, že něco takového může čekat někoho, kdo bude označen za hlavního organizátora.

Doufá, že lidem, kteří z Turecka uletěli vrtulníkem do Řecka, bude poskytnut azyl. Už jen proto, že Řecko s Tureckem nemá ideální vztahy. Protože právě těchto uprchlíků by se případný trest smrti mohl týkat.

Randák by se nyní do Turecka vypravil, letoviska jsou prý relativně bezpečná. Co se týče teroristických útoků, které hrozí, ty ale hrozí v celé Evropě, kupříkladu ve Francii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…