Turecko vs. USA. Bojiště: Sýrie. Američani sestřelili dron F-16kou a je malér

06.10.2023 8:20

Nepleťte se nám do toho! Turci varovali svět, i své spojence v NATO, Američany, aby se nepletli do současného silového střetu turecké armády s kurdskými milicemi YPG na severu Sýrie. Stala se totiž nečekaná věc. Američané na severu Sýrie sestřelili turecký dron. Američtí představitelé řekli The Associated Press (AP), že sestřelení bylo nařízeno po více než tuctu telefonátů tureckým vojenským představitelům. Turci prý nebudou chtít zvyšovat napětí s USA. Kvůli kontraktu za 20 miliard dolarů.

Turecko vs. USA. Bojiště: Sýrie. Američani sestřelili dron F-16kou a je malér
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
Mezi Tureckem a Spojenými státy to vře. Agentura Reuters napsala, že se v Sýrii zřítil k zemi turecký dron. Měl ho sestřelit americký pilot stíhačky. Agentura Reuters konstatovala, že Američané sestřelili stroj svého spojence v NATO. Představitel tureckého ministerstva obrany uvedl, že sestřelený dron nepatřil tureckým ozbrojeným silám, ale nesdělil, čí je to majetek.

Tamní státní agentura Anadolu však uvedla, že turecká zpravodajská služba MIT provedla operaci proti PKK a kurdské milici v Sýrii, která je známá jako Lidové obranné jednotky nebo YPG. Zpráva uvádí, že Turci zaútočili na podezřelé sklady zbraní, munice a budovy, o kterých se předpokládá, že je používaly „sabotážní“ týmy těchto skupin. Bližší podrobnosti k operaci neuvedl.

Turecká armáda je v poslední době v Sýrii aktivnější. Údajně v reakci na bombový útok v Ankaře z minulého víkendu, ze kterého turecká vláda viní kurdské teroristy. K útoku se přihlásila Strana kurdských pracujících (PKK), kterou jak Turecko, tak EU považují za teroristickou organizaci. Proto na severu Sýrie zaútočili Turci na 3 desítky cílů včetně ropného vrtu.

Američané počítají Kurdy mezi své spojence v regionu, a to od dob boje s teroristy z Islámského státu, kdy kurdské milice YPG bojovaly s teroristy na zemi a Američané ze vzduchu.

Mluvčí Pentagonu brigádní generál Pat Ryder uvedl, že turecké bezpilotní letouny byly ve čtvrtek ráno spatřeny při náletech na syrskou Hasaku, asi 1 km od amerických jednotek. O několik hodin později se prý turecký bezpilotní letoun přiblížil na méně než půl kilometru od amerických jednotek a byl považován za hrozbu a byl sestřelen letouny F-16. „Nemáme žádné náznaky, že by Turecko úmyslně mířilo na americké síly,“ řekl Ryder novinářům. Prozradil také, že po incidentu došlo na telefonát Loyda Austina, amerického ministra obrany a jeho tureckého protějšku – ministra Yasara Gulera. Podle Rydera spolu ministři vedli „plodný rozhovor“. Ministr Yasar Guler na sociální síti X uvedl, že za Turecko Američanům nabídl, že tito dva spojenci povedou dál společný boj proti teroristům z Islámského státu.

Ryder také řekl novinářům, že USA stojí „pevně s naším spojencem v NATO Tureckem a tureckým lidem v jejich boji proti PKK“. USA označily PKK za „zahraniční teroristickou organizaci“, ale odmítly učinit podobné rozhodnutí ohledně YPG, které byly klíčovým partnerem USA v boji.

Američtí představitelé řekli The Associated Press (AP), že sestřelení bylo nařízeno po více než tuctu telefonátů tureckým vojenským představitelům.

Na základně, poblíž níž byl sestřelen turecký dron, je podle serveru Al-Monitor rozmístěno 900 amerických jednotek speciálních operací. Ryder označil sestřelení tureckého dronu za „politováníhodný incident“. Dodal, že na americké straně nebyl nikdo zraněn a že „neexistují žádné náznaky, že by se Turecko úmyslně zaměřovalo na americké síly“, ale že turecké bezpilotní letouny před sestřelením „prováděly nálety uvnitř deklarované americké omezené operační zóny“.

Podle serveru Al-Monitor Turecko nechce spor eskalovat s Washingtonem, prý bude hodně záležet na tom, jak se prezident Recep Tayyip Erdogan rozhodne reagovat. Pravděpodobně se dostane pod silný tlak ze strany svého nacionalistického spojence Devleta Bahceliho, aby zaujal pevný postoj, ačkoli skutečnost, že dron byl bez posádky a nedošlo ke ztrátě tureckých životů, situaci pravděpodobně usnadní.

Jeden jasný vzkaz však Turci do světa už poslali.

„PKK a YPG jsou stejné teroristické organizace, jsou naším legitimním cílem všude. Turecko v minulosti provádělo operace, kdykoli a kdekoli to bylo nutné, a tyto operace budou pokračovat, pokud to bude nutné znovu,“ uvedl představitel ministerstva obrany. „Vyzýváme všechny strany, zejména naše spřátelené a spojenecké země, aby se držely dál od těchto teroristů. Je to jen připomenutí. Je na nich, aby přijaly nezbytná opatření,“ zaznělo také, aniž by byly přímo jmenovány Spojené státy.

Agentura Reuters upozornila, že k dronovému incidentu došlo v době, kdy je v zájmu USA, aby Turecko přestalo blokovat vstup této severské země do NATO.  Podle serveru Al-Monitor Turci zároveň stojí o to, aby dostali modernizované stíhačky F-16. Jde o kontrakt za 20 miliard dolarů.

K incidentu napsala pár slov i zpravodajka Politico Lara Seligman, která věnuje pozornost dění v americkém ministerstvu obrany.

Ministr Austin podle ní znovu potvrdil, že USA „zůstávají v Sýrii výhradně na podporu kampaně za porážku ISIS“ a uznal „oprávněné obavy o bezpečnost Turecka“. Zdůraznil důležitost úzké koordinace mezi Spojenými státy a Tureckem, aby se předešlo jakémukoli riziku. „Pokud jde o severní Sýrii, zůstáváme znepokojeni potenciálními dopady vojenské eskalace v tomto regionu,“ uvedl Ryder a jako důvod uvádí dopad na civilní obyvatelstvo a „naši schopnost soustředit se na vykořenění ISIS“.

Pentagon promlouvá

Pentagon promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Svého času Kurdové byli účinnou silou v boji proti Islámskému státu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 06.10.2023 8:39:51
Zřejmě doufali, že konečně jim západ odklepne vlastní stát. Dokonce i Zaorálek dodal Kurdům munici. Pouze mě napadá, že každý spojenec USA je nakonec Američany zrazen. Zemím NATO se to stalo v Iráku, když USA ze dne na den zmizely z Afghánistánu.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …