Turów: Prachy od Polska ne! křičela Pekarová. Před volbami. Teď nic

14.02.2022 8:24

Česká a polská vláda před pár dny uzavřela dohodu o těžbě uhlí v dole Turów. Těžba ohrožuje vody ve studních v Libereckém kraji. Český premiér Petr Fiala (ODS) označil dohodu za úspěch. Jenže pak přišla moderátorka ČT Nora Fridrichová a ukázala dohodu v úplně jiném světle. Jednoznačným vítězem v česko-polském sporu je podle ní Polsko. A to není jediný problém. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v opozici před volbami tvrdila, že se Polsku nesmí ustupovat. Ale po volbách mu jako členka vládní koalice ustoupila.

Turów: Prachy od Polska ne! křičela Pekarová. Před volbami. Teď nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Adamová Pekarová

„Dohoda o dole Turów. Proč si Poláci můžou gratulovat?“ odstartovala Fridrichová otázkou reportáž, která naznačuje, že vláda Petra Fialy v podstatě prodala vodu českých lidí za jednu miliardu korun.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

„Česko stáhlo žalobu u Evropského soudního dvora, kde hledalo zastání kvůli škodám na životním prostředí. Skutečnými vítězi jsou tak Poláci. Těžit můžou bez výrazných omezení. Jen Čechům poslali miliardu korun. Pro politiky vyřešeno. A pro lidi v zapomenutém cípu na severu Čech? Vysychající studny, prach a obří důl, který se k nim rychle blíží,“ popsala situaci moderátorka pořadu 168 hodin.

Důl Turów je od českých hranic vzdálen asi 1,5 kilometru a těžba v něm ohrožuje vodu v českých studních. Vláda Petra Fialy přesto udělala přesně to, co si přálo Polsko. Stáhla žalobu od Evropského soudního dvora. To je podle sociologa a publicisty levicového serveru A2larm Stanislava Bilera důvod, proč je jednoznačným vítězem sporu mezi Prahou a Varšavou Polsko.

„Vítězem je jednoznačně Polsko. Polsko usilovalo o to, aby ta žaloba byla stažena a toho Polsko dosáhlo. Dosáhlo toho výměnou za balík peněz, který se mu samozřejmě díky té těžbě vrátí,“ upozornil sociolog.

Právnička Jana Urbanová ze zájmového sdružení právnických osob Frank Bold na kameru prozradila, jak moc kvůli těžbě uhlí na polské straně ubývá vody v českých studních. „Už dneska vidíme, že ty poklesy vody (ve studních) jsou 8 až 35 metrů a ta voda dále odtéká.“

Ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) upozornila, že se Polsko zavázalo postavit hydraulickou stěnu, která má odtékání vody z českého území zabránit a na Česku bude, aby si zkontrolovalo, jak tato stěna funguje a v případě potřeby vyzvalo Polsko, ať stěnu upraví, rozšíří, a tak podobně.

Jenže to má háček.  

Koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace Nikola Krejčová veřejnoprávní televizi řekla, že nám hydraulická stěna moc nepomůže.

„Ta stěna je na úplně jiném místě, než by bylo potřeba. O tři kilometry. Takže ani její dodatečné úpravy, jak o nich mluvila paní ministryně, nemohou pomoci tomu, aby skutečně ta voda neodtékala těžbou na polské území,“ popsala situaci Krejčová

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) přesto trvá na tom, že alespoň nějaká dohoda s Polskem je lepší než žádná dohoda. „Polsko se zavázalo k tomu, že do poloviny roku 2023 prokáže funkčnost té stěny. Pokud ji neprokáže, tak se těžba nebude moct přibližovat k české hranici,“ uvedl Půta.

Již zmíněná právnička Jana Urbanová však tvrdí, že nemáme jak tento závazek na Polsku vymoct. V dohodě, kterou za Česko podepsal Petr Fiala, totiž není obsažena žádná sankce pro případ, že by Polsko dohodu nedodržovalo. „Ani pokud česká strana zjistí, že ta voda na české straně nadále klesá, tak to nestanovuje Polsku nějakou povinnost konat,“ upozornila právnička.

„Jednoduše řečeno, česká vláda uzavřela dohodu, ve které chybí sankce za její porušení,“ zaznělo také v ČT s tím, že Ústava ČR zavazuje vládu, aby českou přírodu chránila. A podle Krejčové v česko-polské dohodě toto česká vláda nedělá. Dohoda totiž v praxi znamená, že polská strana může ničit české životní prostředí, aniž by se jí něco stalo.

Jediné, co dohoda zajistila, byla jedna miliarda korun, která přitekla z polské strany na české účty.

„Rozhodně Česko vyměnilo naši vodu za peníze. To v každém případě,“ poznamenal Milan Starec, obyvatel obce Uhelná, kde kvůli polské těžbě razantně klesá množství vody v českých studních.

„To v žádném případě. Prvořadým úkolem vlády je chránit zdraví a životní prostředí českých občanů,“ oponovala ministryně s tím, že peníze k tomu také patří, protože když už někdo poškodil českou přírodu, musí za to také zaplatit.

„Jsem přesvědčen, že polská vláda hájila své zájmy a zájmy polských občanů mnohem lépe, než česká vláda ty naše,“ trval si na svém Starec.

Není přitom bez zajímavosti, že když ještě byli politici dnešní vládní koalice v opozici, hřímali, že česká vláda nesmí vyměnit vodu svých lidí za polské peníze.

„Vláda o tom dlouho ví a dělá proti tomu zoufale málo. Přitom ohrožení našich vodních zdrojů je tak extrémní riziko, že snad nelze najít srovnání. Polský návrh, že by nám snad vodu kompenzovali penězi, je směšný a nikdo by ho neměl ani na moment zvažovat,“ vzkazovala někdejší vládě Andreje Babiše (ANO) šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na facebooku v únoru 2020. Pekarová dnes řídí Poslaneckou sněmovnu. „Naopak, česká vláda se musí konečně vzpamatovat a využít všechny možnosti evropského a mezinárodního práva, aby tomu zabránila. Veškeré ekonomické zájmy Polska nesmí být výš než osud jediné české studny,“ psala dál Pekarová Adamová ještě před dvěma lety.

„Je neakceptovatelné vyměnit vodu za peníze. Na to prostě nemůžeme nikdy přistoupit,“ postavil se po bok Markéty Pekarové Adamové Marian Jurečka (KDU-ČSL) v červnu 2021. To byl ještě v opozici. Dnes je ministrem práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…