Ty výhrůžky jsou nemístné, postavil se Babiš čínskému ministrovi zahraničí. Velvyslanci to vysvětlí lidé od Petříčka

31.08.2020 20:08

Premiér Andrej Babiš (ANO) zareagoval na komentář čínského ministra zahraničí, který se nechal slyšet, že předseda české horní komory Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan. Podle Babiše jsou čínské výhrůžky nemístné. Uvedl to server Novinky.cz.

Ty výhrůžky jsou nemístné, postavil se Babiš čínskému ministrovi zahraničí. Velvyslanci to vysvětlí lidé od Petříčka
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Babiš se ve svých slovech Vystrčila zastal, podle něj se nyní bude celá záležitost řešit po služební lince. Čínský velvyslanec Čang Ťien-min byl také předvolán na Ministerstvo zahraničí. Babiš také uvedl, že o celé věci mluvil s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD), který jej doprovázel na cestě do Slovinska, kde je Babiš na Bledském strategickém fóru. 

„Ten komentář je nemístný a nepatřičný a ministr slíbil, že to bude po úřední lince řešit. Pověří úředníky, aby panu velvyslanci vysvětlili, že jsme suverénní země,“ řekl Babiš. 

Již předtím Petříček uvedl, že Česko nemohlo čekat a reakce musela přijít hned, protože slova čínského politika nebyla diplomatická. Doslova uvedl, že jsou za hranou. 

Celou situaci pak zatím nekomentovala hlava státu, která cestu Vystrčila na Tchaj-wan kritizovala. K tématu by se podle všeho mohl vyjádřit v rozhovoru v neděli, který poskytne televizi. „Ukazuje se, že cesta na Tchaj-wan vyvolává kontroverze a zhoršuje zahraničněpolitické postavení České republiky,“ dodal k tomu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…