U Havla se informovalo denně i kolik střeva mu odebrali, bouří se Žantovský kvůli Zemanovi

15.10.2021 17:17

Spekulace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana v posledních dnech nabývají na síle. Českou veřejnost neuklidnilo ani včerejší vyjádření jeho manželky Ivany, která na jednu stranu prohlásila, že léčba prezidenta zabere čas, odmítla však podat o svém muži jakékoli bližší informace a spekulace označila za „neetické“. „Začínáme vypadat jako Severní Korea či Sovětský svaz,“ posteskl si někdejší diplomat a mluvčí prezidenta Václava Havla Michael Žantovský, když vzpomenul, jak se informovalo o Havlově zdravotním stavu. Zemanova manželka podle něj byla zneužita.

U Havla se informovalo denně i kolik střeva mu odebrali, bouří se Žantovský kvůli Zemanovi
Foto: Repro YouTube
Popisek: Ředitel Knihovny Václava Havla a spoluzakladatel Občaského fóra Michael Žantovský promlouvá k Václavskému náměstí

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí
Mnozí čeští občané se v posledních dnech obávají o prezidenta Miloše Zemana a jeho zdravotní stav zejména kvůli nejasným zprávám přicházejícím z Hradu. O stavu Miloše Zemana a jeho schopnosti zastávat prezidentský úřad se totiž šíří vyjádření, která jsou dosti protichůdná, a není jisté, jestli některé nesrovnalosti šíří Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) nebo prezidentovo okolí.

Nejde přitom jen o návštěvu předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, od níž se kromě nemocnice distancovala i Policie České republiky.

Nemocnice se ohrazuje i proti výrokům od prezidentova okolí. „ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů ať již do médií, nebo na sociálních sítích,“ ohradila se proti některým vyjádřením týkajícím se péče o prezidenta Miloše Zemana ve vyjádření tisková mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Otázky tak budí pravdivost výroků hradního kancléře Vratislava Mynáře či mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, kteří jako jedni z mála publikují o stavu prezidenta republiky nejasné útržky.

Nemocnice se nepřímo postavila například proti Ovčáčkovým výrokům o dietě prezidenta. „K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ líčil Ovčáček, po čemž mnozí čtenáři jeho příspěvků zůstali ohromeni, co za jídla je podáváno v ÚVN na jednotkách intenzivní péče.

Tisková zpráva nemocnice však nyní uvedla, že „léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta“, přičemž na to dotaz reportéra serveru Seznam Zprávy k menu prezidenta mluvčí odvětila: „Není to klasická nemocniční strava.“

Reportér se Zinke ptal, jak se tedy jídlo zmiňované Ovčáčkem mohlo k prezidentovi dostat, otázky však odmítla zodpovědět a není tak stále bez bližších informací jisté, zdali tedy nemocnice v péči o českého prezidenta pochybila, či nikoliv.

Podobným neshodám, které u veřejnosti jenom nadále prohlubují obavy o péči a způsobilost prezidenta, by se přitom dalo lépe předejít i podle tiskového mluvčího prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Michael Žantovský ve vysílání CNN Prima News ve čtvrtek zmínil, že by bylo vhodnější nechat lékařům možnost se vyjádřit a rozptýlit tak současné obavy o prezidenta Zemana.

„Pokud je svolána tisková konference ke zdraví prezidenta, očekával bych otázky a odpovědi, přítomnost tiskového mluvčího a také lékařského konzilia či alespoň lékaře, který by se k situaci vyjádřil,“ uvedl.

Prezidentovi Žantovský popřál uzdravení. Rovněž vyjádřil lítost nad jeho manželkou Ivanou, ta podle něj byla při čtvrteční tiskové konferenci akorát zneužita. „Je mi líto paní Zemanové, cítím s ní a přeju prezidentovi uzdravení, ale co se ve čtvrtek stalo, je cynické zneužití emocí paní Zemanové a její dcery,“ řekl.

Vzpomenul, že o zdravotních problémech exprezidenta Václava Havla, který byl v nemocnici vícekrát, bylo informováno pravidelně. „Lékařské konzilium tehdy informovalo každých 24 hodin, třeba i o tom, kolik centimetrů střeva bylo panu prezidentovi odebráno,“ řekl bývalý Havlův tiskový mluvčí. Vzpomenul, že zatajovány nebyly ani možné prognózy zdravotního stavu hlavy státu či léky, které dostával.

Posteskl si, že podobně to funguje i v zahraničí, ale u nás jsme v rámci šíření spekulací a nejasností na úrovni Sovětského svazu. „Začínáme vypadat jako Severní Korea či Sovětský svaz,“ řekl Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…