U Moravce se národu připomenul Jaromír Drábek. A pustil se do Marksové, jak málo pomáhá handicapovaným a rodinám s dětmi

08.11.2015 13:22

Tohoto muže už jste před kamerou delší dobu neviděli. Do studia k Václavu Moravcovi přišel exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Proti němu zasedla současná šéfka resortu Michaela Marksová (ČSSD). Bavili se především o výši důchodů v Česku. Vyjadřovali se mimo jiné k výroku šéfa ODS Petra Fialy, který by prý jako premiér přidal důchodcům 2 400 korun. Drábek konstatoval, že s lidmi mluvil na rovinu, zatímco tato vláda mlží.

U Moravce se národu připomenul Jaromír Drábek. A pustil se do Marksové, jak málo pomáhá handicapovaným a rodinám s dětmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Pořad začal vystoupením šéfa ODS Petra Fialy, který vládě vytkl, že chce seniorům jednorázově přidat jen tisíc korun. A kolik by přidala ODS, kdyby zrovna vládla? Prý dva tisíce čtyři sta korun. „Já bych to rozhodně nenavrhoval,“ zdůrazňoval exministr. Připomněl také, že v Česku nežijí jen senioři, ale také handicapovaní spoluobčané či rodiny s dětmi, kterým je také třeba pomáhat. Ministryně Marksová mu to také připomněla. „Vaši sociální antireformu napravujeme dodnes,“ kontrovala.

Drábek si ale trval na svém. Systémovou reformu výplata dávek potřebovala, byla provedena, a proto ji také lze kritizovat. Některé věci podle jeho názoru bylo možné udělat jinak, ale lepší je se o reformu pokusit, než nedělat nic. Současná vláda dělá velkou chybu někde jinde. Chystá se nabírat tisíce nových úředníků a státní správa bude bobtnat, a to je problém. „Já jako konzervativní politik budu říkat, že stát nemá být tak velký a řadu věcí by bylo možné dělat lépe a za méně peněz,“ shrnul host.

Marksová si následně rýpla do volání ODS. Teď prý občanští demokraté projevují až dojemnou péči o sociálně slabší spoluobčany, ale když byli u vlády, chovali se zcela jinak. Za pozornost podle ministryně stojí také to, že poslanci ANO ve sněmovním výboru nehlasovali ani pro jednorázové navýšení důchodů o tisíc korun.

Na vládě se prý dnes debatuje o tom, jak nastavit pravidla, aby bylo možné navyšovat penze i nad rámec dnes používaného standardního vzorce. A to podle Drábka není správné. „Když v minulých letech docházelo k navýšení penzí nad zákonný rámec, tak se také později ukázalo, že na to stát nemá. Právě proto muselo dojít ke zpomalení valorizace penzí.

Plakal jste, pane exministře?

Ve druhé polovině pořadu došlo na zrušení druhého důchodového pilíře, který prosazoval právě Drábek. „Oplakal jste svůj druhý pilíř,“ ptal se posléze Drábka Moravec. „Ano,“ konstatoval exministr. „Bylo mi smutno z toho, že česká společnost nemá dost síly na to, aby prosadila potřebnou důchodovou reformu,“ pokračoval.

Současný důchodový systém podle jeho názoru není dlouhodobě udržitelný. „Pokud se budou dělat jen kosmetické změny, jak je tomu dosud, tak v roce 2050, 2060 a 2070 bude důchod pouze základní sociální dávkou a o ostatní prostředky se budou muset lidé postarat sami,“ zdůrazňoval exministr. Z dlouhodobého hlediska se totiž český důchodový systém propadá do stále větších dluhů.  

Současná vláda prý navíc mladým lidem lže, pokud jim tvrdí, že půjdou do penze v 65 letech. „Já jsem to těm lidem férově řekl, že dnešní dvacetiletí či pětadvacetiletí lidé půjdou do důchodu v sedmdesáti. Vaše vláda říká, že si lidé mohou do deníčku napsat odchod do důchodu v 65 letech, ale v roce 2025 se to stejně změní,“ udeřil Drábek s tím, že i tato vláda počítá s pravidelným přehodnocováním věku odchodu do důchodu.

Když se bavili o důchodech, bylo to prakticky jediné téma, v němž si oba hosté skákali do řeči. Drábek totiž znovu a znovu zdůrazňoval, že dnešní mladí lidé nemají žádnou jistotu, že půjdou do důchodu v pětašedesáti. „Nechte mě domluvit,“ rozkřikla se v jednu chvíli na politika ministryně.

Ta totiž vidí výhled úplně jinak. První důchodový pilíř podle ní zůstane jako základ, ale především mladší ročníky nesmějí zapomínat na spoření. Připustila, že vláda bude strop odchodu do důchodu pravidelně přehodnocovat, ale považuje za nereálné, aby všichni lidé mohli odcházet do důchodu v 70. „To si mohou dovolit tak možná právníci, ale jiné profese těžko,“ zaznělo z úst ministryně.  

V závěru diskuse došlo také na otázku obnovení proplácení náhrady mzdy prvních tří dnů nemoci. Kdyby byla ministryně Marksová zároveň poslankyní, rozhodně by hlasovala pro obnovení proplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci. Drábek byl proti tomu. „To je klasický případ problému, do kterého nemusí vstupovat stát. To si mohou domluvit zaměstnanci a zaměstnavatelé... Když se přestaly proplácet první tři dny nemoci, nemocnost v naší zemi poklesla na úroveň obvyklou v okolních státech,“ uzavřel své vystoupení Drábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…