U nás se volí, ale Brusel tento víkend trne hrůzou kvůli úplně jinému hlasování. Jestli se nepovede, bude to už hodně špatné

21.10.2017 8:21

Nadcházející víkend patří nejen parlamentním volbám v České republice, ale také referendu v italských regionech Lombardie a Benátky. Voliči sice nehlasují o úplném odtržení, ale jen o větší autonomii, přesto však může mít výsledek vliv na blížící se parlamentní volby.

U nás se volí, ale Brusel tento víkend trne hrůzou kvůli úplně jinému hlasování. Jestli se nepovede, bude to už hodně špatné
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Pozornost Evropanů byla v předchozích dnech upřena na referendum a především jeho dozvuky v Katalánsku. Zítra se nicméně koná další referendum ve dvou nejbohatších italských regionech. V Lombardii a Benátkách žije dohromady asi 15 milionů obyvatel a oba severoitalské regiony se podílejí na celkovém HDP šedesátimilionové země téměř z jedné třetiny. Právě to je hlavní důvod, proč místní úřady požadují větší autonomii.

Lombardie i Benátky si chtějí zajistit především větší kontrolu nad daněmi, bezpečnostní politikou a migrací. Hlavním propagátorem referenda je politická strana Liga severu, která v minulosti dokonce usilovala o úplné odtržení severoitalských regionů od zbytku Itálie. V posledních letech se však vedle patriotismu stává hlavním argumentem finanční stránka věci. Vládě v Říme Lombarďané a Benátčané vyčítají, že je „ždímá“ na daních a jejich peníze potom posílá na chudý jih země.

Podle průzkumů veřejného mínění je předem zřejmé, že oba regiony si větší autonomii skutečně odhlasují a těžit z toho bude v blížících se parlamentních volbách nejenom Liga severu, ale také Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla. Naopak vládnoucí Demokratická strana vyzývá své voliče, aby se referenda nezúčastnili. Ovšem jednu porážku v referendu už vládnoucí proevropská strana před několika měsíci utrpěla.

V prosinci Italové jednoznačně v referendu odmítli návrh na ústavní změny, které, s podporou Evropské unie, iniciovala právě Demokratická strana. Tehdy ještě v čele s Mateem Renzim, který už předem avizoval, že v případě neschválení ústavních změn odstoupí. Jelikož se pro větší autonomii v Lombardii i Benátkách staví asi 70 %, volání představitelů Demokratické strany nebude mít patrně žádnou šanci na úspěch.

Liga severu i Hnutí pěti hvězd před volbami opět posílí a Itálii může po volbách vládnout jedna z nejvíce euroskeptických vlád. Beppe Grillo ostatně nijak neskrývá, že se v případě vítězství bude snažit prosadit po vzoru Velké Británie referendum o Evropské unii. Itálie sice patří mezi zakládající členy EHS, ale podpora Italů pro EU neustále slábne. Politikům v Bruselu tak možná brzy přibudou další vrásky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…