U soudu EU by měla podle Benešové zůstat Pelikánová, píše týdeník

07.07.2013 20:27

Nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešová by chtěla, aby jako soudkyně Soudního dvora EU pokračovala Irena Pelikánová. Benešová v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Respekt uvedla, že jde o odbornici, která má za sebou skutečnou praxi. "Takže nepochybně budu plédovat v její prospěch," řekla budoucí ministryně.

U soudu EU by měla podle Benešové zůstat Pelikánová, píše týdeník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Opětovnou nominaci Pelikánové neschválil začátkem ledna končící kabinet premiéra v demisi Petra Nečase (ODS), ačkoli ji doporučovali odborníci z poradního sboru expertů. Za kandidáta navrhla bez výběrového řízení dosluhujícího ministra bez portfeje Petra Mlsnu. Později se ale ukázalo, že Mlsnova nominace skončí neúspěchem, a ministr koncem května potvrdil, že se soudcem soudního dvora EU nestane, protože prý nezastával dostatečně dlouho vysoké funkce.

Mlsnu označila Benešová za člověka, který je teprve na začátku kariéry. "Panu Mlsnovi nic neuteče, profesní dráhu má před sebou, a pokud je dobrým odborníkem, jak slýchávám, plně se uplatní doma," řekla.

Změny na ministerstvu prý nechystá

V rozhovoru pro Respekt nastupující ministryně také podotkla, že na ministerstvu nechystá žádnou razantní personální obměnu. "Už se mi podařilo přesvědčit náměstka pro legislativu (Františka) Korbela, jehož považuji za odborníka a který před časem avizoval svůj odchod, že výpověď nepodá," uvedla Benešová. Sedmatřicetiletý Korbel chtěl podle dřívějších informací skončit na ministerstvu k říjnu a odejít do advokacie.

Benešová také zdůraznila, že stojí za nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Já jsem si pana Zemana vybrala v minulosti do Haagu, kde úspěšně působil v Eurojustu. Pak jsem na něj poněkud pozapomněla, a když ho končící vláda dala před časem do funkce nejvyššího státního zástupce, řekla jsem si, zaplať pánbůh, šanci dostal slušný a erudovaný člověk," poznamenala.

Benešová bude působit v úřednické vládě, kterou sestavuje Jiří Rusnok. Kabinet bude kompletní v pondělí, kdy premiér oznámí nominanta na klíčovou pozici ministra financí. Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat vládu v polovině týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…