USA: I na nejvyšších místech mají z Trumpa nahnáno

19.01.2024 7:05

Viceprezidentka Spojených států amerických Kamala Harrisová je dle svých slov velice vystrašená, že by Trump mohl vyhrát. Bát by se nicméně podle ní měli bát všichni. Listopadové volby budou prý volbou mezi demokracií a chaosem.

USA: I na nejvyšších místech mají z Trumpa nahnáno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kamala Harrisová, senátorka za Kalifornii, spolukandidátka Joe Bidena

Viceprezidentka Spojených států amerických Kamala Harrisová ve vysílání televizní stanice ABC přiznala, že má strach z toho, že by listopadové prezidentské volby mohl vyhrát Donald Trump.

„Bojím se sakra moc,“ řekla Harrisová v souvislosti s Trumpovou možnou výhrou. Po drtivém vítězství mezi republikánskými kandidáty v Iowě, kde získal 51 % voličských hlasů, se zdá pravděpodobným, že republikánským kandidátem se stane právě on.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí
Harrisová potvrdila, že Bidenova administrativa si musí znovuzvolení zasloužit. Proto je Harrisová aktuálně na cestách a vede předvolební kampaň.

„Jedno staré přísloví říká, že kandidovat na úřad lze jen dvěma způsoby: buď bez protikandidáta, nebo se bát. Takže ano, všichni bychom se měli bát,“ dodala.

Harrisová je odhodlána k boji. „Když se něčeho bojíme, neutíkáme před tím, ale bojujeme proti tomu," řekl viceprezidentka, „Když se bojíme o budoucnost svých dětí, zůstáváme pak v posteli s peřinou přes hlavu? Nemůžeme, nemůžeme,“ shrnula.

Následně byla dotázána, co říká na to, že Demokraté musí „bojovat“ o to, aby vůbec mohli konkurovat kandidátovi z Republikánské strany, který navíc čelí čtyřem obviněním.

„Všichni se začínáme soustředit na to, co tyto volby budou znamenat, a upřímně řečeno, uprostřed tolika velkých problémů, které jsou výzvou pro náš svět a které, víte, nejsou binární, není to jen jedna nebo druhá strana,“ odpověděla Harrisová s tím, že volba prezidenta bude volbou mezi demokracií s kompetentností a chaosem.

V rozhovoru se dále věnovala i problematice potratů. „Vláda by neměla ženám říkat, co by měli dělat se svými těly,“ řekla a sklidila od publika potlesk.

Při cestování Amerikou přišla Harrisová dle svých slov do kontaktu s mnoha ženami. „Mají obavy o budoucnost naší země,“ sdělila Harrisová. Následně vysvětlila, že spousta žen myslí na budoucnost i v kontextu budoucnosti svých dětí.

„Ženy mluví o obavách, zda jejich dcery budou mít přístup ke zdravotní péči, kterou by mohli potřebovat. Mluví o modlitbách, které pronáší, když své děti odevzdávají do škol, kvůli jejich strachu, že tam může být někdo s útočnou zbraní,“ uvedla Harrisová typy obav žen, které během kampaně potkala.

Těm vzkázala, že spolu s prezidentem Bidenem bude vždy bojovat za základní svobody a příležitosti pro všechny občany Spojených států.

Kamala Harrisová je americkou právničkou a političkou Demokratické strany. Od ledna 2021 zastává funkci viceprezidentky. V prezidentských volbách byla spolukandidátkou současného prezidenta Joa Bidena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …