USA: Rusové nám ukradli informace. Ty nejcennější! Nikdo si nevšiml

16.12.2020 14:15

Podle americké tiskové agentury AP byly ruskou kybernetickou špionáží ukradeny nejtajnější informace americké administrativy. Podle odborníků může trvat i několik let, než se plně zjistí skutečná míra ukradených dat a škod, které to může způsobit. Ruské tajné operace měly trvat několik měsíců a zatím není jasné, zda byly odhaleny například informace o zbraňových systémech nebo jaderných výzkumech.

USA: Rusové nám ukradli informace. Ty nejcennější! Nikdo si nevšiml
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Američtí vládní agenti budou příští měsíce zkoumat rozsah napáchaných škod, které podle AP mohou být katastrofální. Hackeři totiž podle odborníků nezanechali téměř žádné stopy a jednalo se o naprosto precizní práci. Vše ale prý nasvědčuje tomu, že za celou kybernetickou špionáží stojí ruská zpravodajská agentura SVR.

Mezi napadenými institucemi mají být nejvyšší americké vládní agentury včetně ministerstev financí a obchodu. Mnoho dalších cílů z veřejného i soukromého sektoru mělo být napadeno aktualizací nespecifikovaného komerčního softwaru. Pentagon přiznal, že software používal a již „vydal pokyny a směrnice na ochranu svých sítí“. O přímém napadení ale z důvodů bezpečnosti mlží.

Po vydání aktualizace a infiltrování systému měli hackeři několik měsíců na pečlivý sběr dat, poté vše precizně zašifrovali a nenechali za sebou žádné stopy.

Expert na kybernetické zločiny Thomas Rid, z Univerzity Johnse Hopkinse uvedl, že podobně rozsáhlý případ se stal naposledy v 90. letech, kdy ruští hackeři v rámci akce „Moonlight Maze“ nashromáždili obrovské množství dat včetně informací NASA a Pentagonu. Nynější útok je ale podle Rida ještě mnohem horší a objem ukradených dat mnohonásobně větší. „Ale k čemu ty informace použijí? Nejspíše to zatím nevědí ani oni sami,“ myslí si kybernetický expert.

Trumpova administrativa mezitím tají, které vládní instituce mohly být napadeny. V soukromém sektoru se podle Rida také zatím neobjevily žádné oběti útoku. „Běžně jsou oblíbeným cílem hackerů telekomunikační společnosti a dodavatelé obrany,“ dodal Rid. Proto se bezpečnostní agenti nyní soustředí na známky napadení u zbraňových systémů a raketové obrany, což jsou pro americkou bezpečnost zásadní oblasti.

Poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Robert O’Brien zkrátil kvůli zprávám o útoku svoji zámořskou cestu, aby v týdnu uspořádal širokou schůzi amerických vládních agentur. Bílý dům navíc podle zpráv zřídil speciální tým včetně FBI, který má hackerský útok vyšetřovat.

Podle kritiků padá vina i na odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa, jehož administrativa nedokázala reagovat na hrozby kybernetické bezpečnosti včetně útoků ransomwaru, které ztěžovaly práci státní a místní správě, nemocnicím nebo dokonce i gymnáziím.

„Byly to frustrující časy, poslední čtyři roky. Myslím tím, že se v oblasti kybernetické bezpečnosti vážně vůbec nic nedělalo,“ stěžuje si Brandon Valeriano, z komise Kybernetické bezpečnosti, kterou zřídil americký kongres. „Je těžké najít něco, v čem jsme se vůbec posunuli,“ dodal Valeriano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…