USA opět na suchu. Hádky o financování Ukrajiny

30.09.2023 8:20

Prezident USA Joe Biden má problém. Končí fiskální rok a Kongres USA se dosud nedokázal shodnout na rozpočtu pro další fiskální rok. Teď je téměř jisté, že Spojené státy míří k tzv. shutdownu, tedy k situaci, kdy vládní úřady budou muset v šetřit, propouštět a držet v chodu jen to nejnutnější. Zdá se, že jablkem sváru je poskytování pomoci Ukrajině.

USA opět na suchu. Hádky o financování Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Na politické scéně v USA to vře. Už je téměř jisté, že se demokraté a opoziční republikáni neshodnou na podobě rozpočtu pro další fiskální rok, který formálně začne 1. října. A od neděle tak pravděpodobně nastane tzv. shutdown, tedy situace, kdy vláda musí udržet v chodu jen složky nezbytné pro fungování státu, ale jinak by se mělo propouštět a v maximální možné míře šetřit.

Administrativa prezidenta Joea Bidena se snažila najít kompromisní řešení, aby se rozpočet podařilo schválit, ale u části republikánů, kteří dnes drží většinu v dolní komoře Kongresu, narazil.

„Předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy utrpěl další významnou porážku, když se Sněmovně reprezentantů (dolní komoře Kongresu, pozn. red.) nepodařilo prosadit poslední zákon, který by prodloužil vládní financování po kritickém termínu,“ napsala k situaci na domácí politické scéně CNN.

McCarthy v pátek pozdě večer napsal na platformě X (Twitter), že návrh obou stran, který zahrnuje pomoc Ukrajině, aby byla vláda financována do 17. listopadu „neprojde a již od samého počátku je mrtvý“.

„Po schůzce s republikány ve Sněmovně reprezentantů dnes večer je jasné, že zavádějící senátní návrh zákona neprojde a je od počátku mrtvý. Sněmovna bude i nadále nepřetržitě pracovat na tom, aby udržela vládu otevřenou a aby upřednostnila potřeby amerického lidu,“ napsal McCarthy na síti X.

Hlavní zpravodaj CNN v Kongresu Manu Raju upozornil, že by se mohlo podařit schválit financování vládních úřadů a agentur, kdyby byla z jednání vyjmuta otázka pomoci Ukrajině.

Řada republikánů ve Sněmovně je proti dodatečnému financování válkou zničené Ukrajiny. Situace je prý dokonce napjatá natolik, že McCarthy může čelit pokusu o odvolání z pozice předsedy Sněmovny reprezentantů. Republikánský kongresman Kenneth Robert Buck ostatně již prohlásil, že dosavadní neúspěšná hlasování o odvrácení shutdownu jsou fakticky i hlasováním o McCartyho pozici. „Lidé nevěří, že když přijde čas vyjednávat, že udělá správnou věc,“ řekl Buck Jakeu Tapperovi ze CNN v pořadu „The Lead“.

McCarthy však novináře ujišťuje, že ještě má prostor k jednání a že má nejen plán B, nýbrž i plány CDEF a G.

Vedle Sněmovny reprezentantů naráží finanční pomoc i v Senátu. Senátor Rand Paul už oznámil, že se hodlá zasazovat o škrtnutí pomoci Ukrajině ve výši 6,2 miliardy dolarů.

CNN upozornila, že přechod země do situace shutdownu by měl vliv na leteckou dopravu, ale třeba také na čistotu vody, protože by se zastavilo mnoho vládních operací.

Shutdown musel řešit prezident Bill Clinton na přelomu let 1995 a 1996, kdy úřady musely notně šetřit po 21 dní. V roce 2013 musel totožný problém řešit prezident Barack Obama a nakonec i Donald Trump v letech 2018 a 2019, kdy shutdown trval 35 dní a Trump při něm s kongresmany bojoval o finance na stavbu zdi na mexické hranici, kterou slíbil ve své předvolební kampani.

„Nastane shutdown. S tím nemůžeme nic dělat, protože potřebujeme, aby nám demokraté dali své hlasy,“ uvedl tehdejší prezident na Twitteru, dnešní síti X. „Doufám, že shutdown nebude trvat dlouho,“ dodal. Na tehdejší Trumpovo vyjádření upozornila agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak je odhaleno, proč tato vláda potřebuje 24 amerických F-35. Přátelé, tato letadla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 30.09.2023 11:09:17
budou sloužit jako NEJDRAŽŠÍ SIGNÁLY ve střední Evropě. Každé nové zmizení neviditelného letadla bude novým signálem, že další část naší kdysi bohaté vlasti je v ... pryč. Signálů je plánováno 24, tedy buďto po dva roky jeden měsíčně, nebo týdenní na půl roku. Obsah signálů je samozřejmě tajný. Jedině, že by to vykecaly strany nebo vláda...

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…