USA straší ruskou invazí na Ukrajinu. Sami máte válečné lodi v Černém moři, odráží Kreml

12.11.2021 13:51

Web Forum24 upozorňuje, že Rusko podle tajných informací Spojených států plánuje invazi na Ukrajinu. Vyplývá to prý z masivní vojenské činnosti poblíž ukrajinských hranic. Moskva takové spekulace odmítá s tím, že jde o vnitřní záležitosti na území Ruska a namísto toho obviňuje Američany z provokací na základě přesunů amerických válečných lodí v Černém moři k blízkosti ruských hranic.

USA straší ruskou invazí na Ukrajinu. Sami máte válečné lodi v Černém moři, odráží Kreml
Foto: Repro Twitter
Popisek: Setkání prezidentů USA a Ruska

Informaci přináší server Forum24.cz s odvoláním na zahraniční web Bloomberg.com. Američané prý pozorně sledují hromadění ruských sil poblíž ukrajinských hranic a kvůli obavám z možného ozbrojeného konfliktu již měli informovat zástupce Evropské unie.

„Jeden z představitelů Bílého domu ve čtvrtek večer uvedl, že USA konzultují hromadění sil se spojenci, považují Ukrajinu za partnera a odsuzují veškeré agresivní akce Ruska. Rusko tvrdí, že vojenské nasazení na jeho území je vnitřní záležitostí, a popírá jakékoli agresivní záměry a obviňuje USA z provokace, protože tento týden vpluly válečné lodě do Černého moře v blízkosti jeho území. Rubl v důsledku této zprávy oslabil a vůči dolaru klesl o 0,5 % na šestidenní minimum,“ uvádí Bloomberg.

„Poslední ruský přesun vojsk a tanků směrem k Ukrajině podnítil ředitele CIA Billa Burnse, aby tento měsíc navštívil Moskvu, kde telefonicky hovořil s Putinem. Německá kancléřka Angela Merkelová ve středečním telefonátu rovněž požádala Putina, aby využil svého vlivu na ruského spojence Bělorusko k zažehnání krize kvůli tisícům migrantů z Blízkého východu, kteří se snaží překročit hranice s Polskem a dostat se do EU. Putin to odmítl,“ píše Bloomberg ohledně aktuální krize na bělorusko-polské hranici, ve které stojí Moskva za prezidentem Lukašenkem.

Zatímco Polsko kritizuje Lukašenkův režim, že se přesouváním migrantů k polským hranicím snaží destabilizovat Evropskou unii, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že je za vše odpovědný Západ. „V této situaci je třeba se vyvarovat dvojích standardů a použít společný přístup v tom, co se týká postoje zemí Evropské unie. Je nepřípustné používat rozdílné standardy vůči Polsku a Itálii, když Brusel zvažuje otázku, jak se Varšava a Řím chovají v souvislosti s přílivem migrantů. Je také nutné vyhnout se dvojím standardům ve vztahu k zemím, odkud uprchlíci přicházejí,“ řekl Lavrov na úterní tiskové konferenci.

Američané ve svých obavách vycházejí zejména ze satelitních snímků, které zachycují ruskou vojenskou techniku, jak hromadně míří k ukrajinským hranicím z výcvikového areálu vzdáleného asi 300 kilometrů od hranic. Ukrajinské ministerstvo obrany poté přišlo s vlastním odhadem, podle nějž se poblíž hranic pohybuje na 90 tisíc ruských vojáků.

Podobné napětí kvůli přesunu vojáků a armádní techniky vypuklo na jaře, kdy Rusko u hranic s Ukrajinou taktéž shromáždilo na 100 000 vojáků, tanků a letadel. Krizi se podařilo zažehnat, když si americký prezident Joe Biden sjednal summit se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, který se uskutečnil v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…