USA v Jemenu zabily tři členy Al-Káidy

26.01.2015 14:45

Při dnešním útoku amerického bezpilotního letadla v Jemenu zahynuli tři členové tamní Al-Káidy. Oznámila to jemenská policie. USA útoky obnovily po nedávném odstoupení prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího, po němž se spekulovalo o tom, že USA budou nuceny vojenské operace proti Al-Káidě v Jemenu pozastavit.

USA v Jemenu zabily tři členy Al-Káidy
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Podle agentury AP je Hadí a vláda, která rovněž odstoupila minulý týden, v domácím vězení. Parlament zatím rezignace nepřijal, avšak nedokázal se ani sejít, aby svou pozici vyjasnil.

Při dnešním útoku se bezpilotní letadlo zaměřilo na terénní automobil jedoucí v centru země mezi provinciemi Maríb a Šabva. Auto bylo zasaženo čtyřmi střelami a bylo zcela zničeno. Na místě zůstala tři spálená těla lidí, kteří byli uvnitř.

USA pomáhají jemenské vládě bojovat proti Al-Káidě z Arabského poloostrova (AQAP), která je považována za nejnebezpečnější z odnoží této teroristické sítě. Situaci loni zkomplikovali jemenští šíité, kteří ve snaze prosadit vlastní politické požadavky začali obsazovat části Jemenu včetně hlavního města Saná.

USA od roku 2009 prý zorganizovaly v Jemenu 110 útoků

K situaci v Jemenu popisovanou jako chaos se v neděli vyjádřil americký prezident Barack Obama. Řekl, že USA budou nadále vyvíjet tlak na Al-Káidu v Jemenu. "Četl jsem články, podle nichž jsme své aktivity přerušili. To není přesné, budeme nadále útočit na významné cíle v Jemenu a vyvíjet tlak, abychom zajistili bezpečnost Američanů," řekl.

USA od roku 2009 zorganizovaly podle organizace New America v Jemenu 110 útoků, při nichž byla použita hlavně bezpilotní letadla. AQAP útočí především na západní cíle a přihlásila se také k lednovému krvavému útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

Za prohlubující se politickou krizí jsou nároky jemenský šíitů. Nesouhlasí s textem nové ústavy a od září, kdy vtrhli do Saná, kontrolují i některé centrální úřady. O víkendu se proti nim v Saná konala velká demonstrace s účastí 20 000 lidí. Do ulic vyšli Jemenci v Saná i dnes, avšak šíité vyzbrojení noži a holemi na ně útočili. Nešetřili ani novináře, jimž rozbíjeli fotoaparáty. Podle uživatelů sociálních sítí si šíité najali kriminálníky ochotné bít demonstranty. Někteří účastníci protestu byli zatčeni, šíité je označují za americké agenty.

Hlavní skupinou mezi rebelujícími šíity je klan Húsíů. Tvrdí, že jim jde pouze o spravedlivější rozdělení moci, ale znalci poměrů tvrdí, že fungují ve skutečnosti jako prodloužená ruka šíitského Íránu. Mocenský boj vyvolaný šíity podle odborníků oslabuje centrální instituce a vytváří prostor pro posílení vlivu AQAP.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…