USA vezou do Německa nové jaderné bomby. Rusko zvažuje reakci

23.09.2015 15:59

Německá televizní stanice ZDF informovala o plánu USA modernizovat jaderné zbraně, které má na vojenské základně v Německu. I přes úvodní německý odpor. Rusko postup Spojených států odsoudilo a zvažuje odpověď.

USA vezou do Německa nové jaderné bomby. Rusko zvažuje reakci
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

Německá televize ZDF včera informovala o tom, že Spojené státy plánují do Německa přivézt 20 nových jaderných bomb, z nichž každá bude čtyřikrát silnější než bomba, kterou USA shodily na Hirošimu. „Tyto nové bomby mažou hranice mezi taktickou a strategickou jadernou zbraní,“ řekl Hans Christensen z Federace amerických vědců.

Bývalý státní tajemník německého ministerstva obrany Willy Wimmer, který je mimo jiné členem domácí strany Angely Merkelové, CDU, varoval, že tyto „nové možnosti útoku na Rusko,“ představují zcela „vědomou provokaci našich ruských sousedů“.

Německé Ekonomické noviny se k rozhodnutí kancléřky také vyjádřily: „V roce 2009 rozhodla německá vláda o tom, že Spojené státy mají vzít zpět všechny svoje jaderné zbraně z území Německa. Tehdy vláda vyjádřila názor většinové populace. A německá kancléřka Angela Merkelová neudělala nic.“ A nyní odsouhlasila plán USA na nový jaderný arsenál.

„Vláda se dožadovala přesného opaku: Bundestag v březnu 2010 valnou většinou rozhodl, že vláda by měla tlačit na USA, aby z Německa odvezly jaderné zbraně. Dokonce se na tom shodla i koalice Křesťanské demokratické unie a Svobodné demokratické strany, která slíbila odebrání jaderných zbraní ze základny Büchel. Ale míst toho tu máme tyhle nové bomby.“

Odpověď Ruska na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zakharovová sdělila médiím: „Jedná se o porušení Článku 1 a 2 Dohody o nešíření jaderných zbraní,“ což je dohoda, která ujišťuje země, které nevlastní jaderné zbraně, že se jaderné velmoci nepokusí pomocí svého arsenálu převzít vládu nad světem.

Současně v Evropě – nejen v Německu, ale i v Belgii, Nizozemí, v Itálii a Turecku – má USA nasazené taktické jaderné zbraně,“ říká Zakharovová, podle které je současný ruský jaderný arsenál zhruba čtvrtinový, oproti tomu, co Rusové měli v devadesátých letech. „Američané modernizují svoje letecké pumy a evropští členové NATO modernizují letadla, která ty zbraně ponesou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…