Učitelé si polepší. Budou brát 130 procent průměrné mzdy. Klaus ml. však varuje před nárůstem byrokracie

27.01.2021 17:45

Poslanci schválili novelu zákona o pedagogických pracovnících. Zákon, který teď míří do Senátu, umožní, aby na druhém stupni základních škol a na středních školách mohli nově učit také vysokoškoláci bez pedagogického vzdělání. Kromě toho má učitelům od roku 2022 garantovat, že jejich plat bude minimálně ve výši 130 procent průměrné mzdy. Novelu zákona však nakonec nepodpořili vládní poslanci z hnutí ANO. Ministr školství Robert Plaga totiž její finální podobu nedoporučil. Předseda Trikolóry Václav Klaus ml. zároveň upozornil na to, že novela zákona povede k dalšímu růstu byrokracie.

Učitelé si polepší. Budou brát 130 procent průměrné mzdy. Klaus ml. však varuje před nárůstem byrokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Ministerstvo školství navrhlo, aby nově mohli na středních školách a na druhém stupni základních škol učit také odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministr Robert Plaga chce tímto způsobem řešit nedostatek učitelů v některých oborech. Proti tomu se však postavila jak vládní ČSSD, tak komunisté, kteří vládu tolerují. S kritikou přispěchaly také školské odbory a další sdružení zastupující pedagogy. 
 
„Prošel trojský kůň potenciálního ničení kvality pedagogického procesu možností zaměstnat v podstatě jakéhokoliv vysokoškoláka jako učitele. Kolem této věci proběhla řada nepěkných her. Za prvé ministerstvo argumentovalo nepravdivě o pojistkách proti opakování tříletého období na doplnění pedagogické odbornosti. V zákoně nejsou. Za druhé je věc neférově míchána s vyučujícími odborných předmětů z praxe na odborných školách. To možné bylo, je a bude, novela ale přináší průlom úplně jiné kategorie v obecné rovině. To je hodně špatně,“ uvedla někdejší ministryně školství a sociálnědemokratická poslankyně Kateřina Valachová. 
 

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí
 
Tento postoj však odmítl předseda Trikolóry poslanec Václav Klaus ml. „Chtěl jsem podpořit novelu zákona o pedagogických pracovnicích, neboť trochu liberalizoval zaměstnání učitelů a alespoň trochu rozvazoval ruce ředitelům škol. Nicméně přijetím pozměňovacích návrhů zejména poslankyně Kateřiny Valachové přibylo do zákona tolik dalších byrokracie, tabulkových psychologů a nesmyslů, že jsem pro zákon jako celek hlasovat nemohl, protože jeho celkový dopad bude negativní,“ uvedl Václav Klasu ml. Novela zákona totiž mimo jiné definuje např. náplň práce jak třídního učitele, tak uvádějících učitelů, kteří se budou starat o začínající pedagogy. „Trikolóra tak jako jediná hájila ředitele škol. Ostatní, od komunistů po ODS, hlasovali jak Národní fronta,“ doplnil Klaus ml. 
 
 
Naopak spokojeni byli Piráti. „Jeden z nejdůležitějších návrhů v oblasti školství v tomto volebním období konečně prošel jako celek. Bohužel v pátek poslanci vládního hnutí ANO odmítli hlasovat pro navýšení platu učitelů a jejich navázání na průměrnou mzdu. O to víc si cením, že pro automatické navyšování platů hlasovaly všechny zbylé poslanecké kluby. Mám velkou radost také z přijetí návrhu, který umožní uznat studentům v navazujících magisterských programech pro přípravu učitelů předpoklad kvalifikace, aby nebyli z pohledu zákona považováni za nekvalifikované a měli snadnější zapojení do praxe. Sněmovně se rovněž podařilo prosadit úpravu třídnického příplatku, který je dlouhodobě velmi nízký,” shrnul výsledek hlasování pirátský poslanec Lukáš Bartoň.
 
To potvrdila i poslankyně Valachová. „Šlo o poslanecké návrhy a našla se silná většina – proti vůli ministerstva. To se cení,“ dodala Kateřina Valachová. 
 
„Tenhle marketingový způsob vládnutí je devastující pro republiku. Průzkum patrně ukázal, že se mladí voliči ‚bojí‘ maturitního testu a že CERMAT není mezi učiteli moc populární. A tak simsalabim tu máme státnické opatření – zrušení maturit. Protože ‚didaktické testy‘ je ta jediná část maturity, kde si stát plus mínus objektivně ověřuje znalosti studentů. Řešením přebyrokratizované maturity by naopak bylo, jen didaktické testy státu, a vše ostatní nechat školám,“ dodal Václav Klaus ml. na Twitteru. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…