Učte se, abyste byli vzdělanými a prospěšnými lidmi, psal generál Mašín dětem. Cituje lídryně STANu Pecková

27.08.2020 12:31

Starostka Mnichovic, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje za hnutí STAN, Petra Pecková, zveřejnila na svém facebookovém profilu dopis Josefa Mašína napsaný před popravou dětem. Včera to totiž bylo 124 let od jeho narození.

Učte se, abyste byli vzdělanými a prospěšnými lidmi, psal generál Mašín dětem. Cituje lídryně STANu Pecková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

Dopis Josefa Mašína byl nalezen po válce v zárubni dveří, a to celý, vzpomíná Pecková. A uvádí i to, jak dcera Zdena získala zpátky rodný statek do vlastnictví - a to téměř 30 let po pádu komunismu.

"Drahé moje děti! Posílám Vám poslední svůj pozdrav před svým odchodem na věčnost. Poslední má myšlenka platí jen Vám a to mne nejvíc tíží, neboť jste dosud ještě malé a potřebovaly byste mé největší péče. Bohužel Vás musím opustit. Dnes ještě nechápete vše, ale až budete starší, jistě mne pochopíte. Bojoval jsem za naši drahou vlast a národ proti odvěkým našim nepřátelům – Němcům, kteří naši vlast a národ chtěli porobit a zničit. Nechtěl jsem připustit, abyste jednou i Vy byly porobenými otroky, nýbrž abyste zůstaly svobodnými a volnými občany. Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest povinností každého uvědomělého Čecha. I Vy jednou takto musíte postupovat. V tomto boji jsem podlehl," píše Mašín s tím, že věří pevně, že naše svatá věc zvítězí. 

"Zůstanete zde nyní jen se svou mamičkou. Musíte ji poslouchat, abyste jí ulehčily její těžký úkol a starost o Vás. Ty, Radku, jsi nejstarší, vím, že jsi rozumný chlapec. Buď oporou a rádcem Pepovi a Nenušce. Ty musíš zastupovat mne. Spolehám se na Tebe! Ty, Pepíčku musíš pomáhat mamičce a Radkovi. Starejte se o Nenušku a nikdy ji neopusťte. Mějte se navzájem rádi a nikdy se neopouštějte, pomáhejte si vždy a ve všem s láskou a porozuměním. Učte se pilně, abyste byli vzdělanými a prospěšnými lidmi. Buďte vždy svědomití a čestní. A nyní Ty, moje drahá Nenušo, moje sladká holčičko. Buď šťastná a nezapomínej na svého tatíčka, který Tě měl tolik rád. Vím, že máš dobré srdéčko, že máš ráda svoji mamičku a bratříčky, že jim budeš dobrou ......... (nečitelné). Chlapci, mám ještě jedno přání. Jeden z Vás se ujme rodného statku. Ovšem, není to žádná podmínka. Nebudete-li mít chuti, nemusíte. Tím končím, moje nejdražší děti! Líbám Vás v duchu všechny, i s Vaší mamičkou. Buďte šťastni," uzavřel Mašín s podpisem Váš milující otec a vlasti zdar.

Následně pak Pecková píše k Mašínovu statku. "Ve veřejné sbírce se vybralo více než 2 miliony korun, Spolek Mašínův statek se usilovně snaží vytvořit z rodného domu Josefa Mašína veřejně přístupný Památník tří odbojů. Daří se to postupnými kroky. Je za tím neuvěřitelná lidská energie. Se Zdenkou Mašínovou včera všichni společně slavnostně zasadili moruši, strom dětství Josefa Mašína," uzavřela Pecková.

 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …