Ukončete hysterii nepřátelskou vůči Rusku, žádá šéf diplomacie Lavrov

22.01.2022 7:20

Spojené státy souhlasily s tím, že Rusku příští týden poskytnou písemné odpovědi na bezpečnostní požadavky Moskvy. V Ženevě to včera po schůzce se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ukončete hysterii nepřátelskou vůči Rusku, žádá šéf diplomacie  Lavrov
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Blinken na separátní tiskové konferenci potvrdil, že USA jsou připraveny odpovědět, Moskva ale musí zároveň reagovat na obavy týkající se Ukrajiny.

Lavrov, který diskusi označil za otevřenou a užitečnou, zopakoval, že Moskva nikoho neohrožuje a nechystá se přepadnout žádný stát. To podle něj tvrdí „rusofobní menšina“, která ale udává tón. Západ by proto měl ukončit „hysterii nepřátelskou vůči Rusku“.

Blinken takové tvrzení odmítl. Postoj Západu je podle něj určen fakty a historií. U hranic s Ukrajinou, jejíž poloostrov Krym anektovalo Rusko v roce 2014, je nyní kolem 100.000 ruských vojáků. Podle šéfa americké diplomacie může Moskva jednoduše prokázat, že se nechystá k útoku na Ukrajinu, a to tím, že své vojáky stáhne.

Americký ministr zahraničí také zopakoval, že pokud Rusko zaútočí, bude reakce Západu rychlá, tvrdá a jednotná. Washington podle něj nadále pevně stojí za Ukrajinou a podporuje její suverenitu a teritoriální celistvost. „Záleží na Rusku, jakou si vybere cestu,“ poznamenal Blinken.

Moskva naopak tvrdí, že je to NATO, kdo ohrožuje ji. Lavrov uvedl, že jeho zemi znepokojují především dodávky zbraní na Ukrajinu a pomoc ze strany vojenských expertů Západu. Věří, že po asi hodinu a půl dlouhém jednání se situace zklidní. Podobně se vyjádřil i Blinken, podle kterého nyní obě strany lépe rozumí postojům té druhé.

Lavrov dal ale podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí svému americkému kolegovi na srozuměnou, že další ignorování „opodstatněných obav“ Ruska bude mít „nejvážnější důsledky“, uvedla agentura TASS. Lavrov podle prohlášení upřesnil, že Rusko se staví především proti „pokračujícímu osvojování ukrajinského území USA a jejich spojenci ze Severoatlantické aliance na pozadí rozsáhlého rozmisťování aliančních sil a zdrojů“ poblíž ruských hranic.

Šéf ruské diplomacie na tiskové konferenci dále řekl, že prezident Vladimir Putin je kdykoliv připraven k dialogu s americkým prezidentem Joem Bidenem. Případnému summitu obou politiků by ale podle něj musely předcházet delší přípravy. Další setkání na ministerské úrovni by se podle agentury RIA Novosti mohlo uskutečnit v únoru.

Lavrov se vyjádřil také ke vztahům s Českem. „Co se týká nové české vlády, ano, slyšíme, co říkají, slyšíme jejich vyjádření,“ poznamenal. Rusko podle něj ale teprve uvidí, s jakými konkrétními návrhy a signály přijde Česko. Ministr tak reagoval na otázku novinářky, která naznačovala, že může být rozpor mezi prohlášením Prahy o přání zlepšit vztahy s Moskvou a ohlášenou českou vojenskou pomocí Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…