Ukončit válku na Ukrajině. Hned, chtějí v EU. Orbán předložil výzkum

12.12.2023 12:05

Maďarská nadace Századvég zveřejnila průzkum z 30 evropských zemí, který se zabýval názory lidí jak na válku na Ukrajině, tak i jejich důvěrou v politiku Evropské unie. 71 % respondentů požaduje okamžité ukončení války na Ukrajině a 77 % jich negativně vnímá bruselskou byrokracii. „Byrokraté v Bruselu nezastupují evropský lid!“ vyvodil z průzkumu maďarský premiér Viktor Orbán.

Ukončit válku na Ukrajině. Hned, chtějí v EU. Orbán předložil výzkum
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Viktor Orbán promluvil na CPAC v Dallasu

„Čísla jsou jasná: Byrokraté v Bruselu nezastupují evropský lid!“ hlásí maďarský premiér Viktor Obrán s odkazem na nejnovější průzkum Project Europe Research od nadace Századvég.

 

 

Nadace získala odpovědi od 30 000 respondentů během dubna až června pomocí telefonních hovorů z 30 evropských zemí. Z každé země se tak průzkumu účastnilo tisíc občanů. Klíčovými tématy průzkumu byla válka na Ukrajině a ekonomická kooperace s Čínou.

71 % respondentů uvedlo, že souhlasí s tvrzením, že válka na Ukrajině by měla být okamžitě ukončena a obě strany by si měly sednout k vyjednávacímu stolu. Pouze 20 % z dotázaných souhlasilo s tím, že by válka měla pokračovat, dokud ruský prezident Vladimir Putin nebude poražen. 73 % souhlasilo, že Rusko a Ukrajina by k mírovému jednání měly být donuceny.

Lidé byli i dotázáni, zda spíše souhlasí či nesouhlasí se zasíláním vojáků na Ukrajinu. Drtivá většina vyjádřila svůj nesouhlas. Souhlasilo či spíše souhlasilo pouze 25 %. 67 % respondentů z Evropských zemí je také velice znepokojeno tímto ozbrojeným konfliktem a 60 % dotázaných se obává, že konflikt přeroste ve válku, do které bude zatažena i jejich země. Česká republika je v tomto aspektu podle průzkumu „definitivně znepokojena“.

Většina respondentů následně uvedla, že tím, kdo z války nejvíce ekonomicky těží, je Čína a Spojené státy americké.

Že by vůči Číně mělo být postupováno tvrději kvůli jejím vztahům s Ruskem si pak myslí spíše skandinávské země a Velká Británie s Polskem, ostatní státy jsou toho názoru, že tvrdší přístup není zapotřebí, naopak by se Evropa měla snažit o mírovou ekonomickou kooperaci.

Podle průzkumu jsou občané České republiky z většiny spíše nespokojeni s ochranou ekonomiky vládou premiéra Petra Fialy. S vládní ochranou ekonomiky spíše souhlasí Maďarsko v čele s premiérem Viktorem Orbánem, Polsko, Norsko, Finsko, Lucembursko, Švýcarsko, Irsko a Dánsko.

Průzkum se zabýval i názory evropských občanů na Evropskou unii, 77 % respondentů podle průzkumu vnímá Bruselskou byrokracii negativně a 63 % je toho názoru, že Brusel špatně zvládá migrační krizi. Navzdory tomu 66 % respondentů souhlasí s tím, aby jejich vlastní země zůstala součástí Evropské unie. Z průzkumu navíc vyplývá, že Bruselu téměř žádná z evropských zemí nevěří. Většina států, kromě Dánska a Estonska, si myslí, že Brusel je spíše zkorumpovaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sakryš, že by mněl Orbán pravdu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMarymary , 12.12.2023 12:35:59

|  14 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…