Ukrajina: NATO už ví, že to je v háji, naznačuje novinář

03.09.2014 10:22

V posledních týdnech válcují separatisté s podporou Moskvy ukrajinskou armádu a připisují si jeden úspěch za druhým. Někdejší redaktor České televize a spolupracovník serveru Týden.cz Petr Podaný míní, že hůl nad Ukrajinou zlomila už i Severoatlantická aliance. Ta již údajně nevěří, že by Kyjev dokázal zvrátit vývoj situace na svou stranu. „Ve válce se tomu říká vítězství,“ citoval německý Der Spiegel anonymní zdroj z NATO.

Ukrajina: NATO už ví, že to je v háji, naznačuje novinář
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Anketa

Kterého světového politika byste nejraději nechali zmizet?

hlasovalo: 21360 lidí

Podaný připomíná, že ukrajinská armáda dosáhla posledního většího vojenského úspěchu na počátku srpna, kdy obklíčila bašty proruských separatistů Doněck a Luhansk. Od té doby ji stíhá jedna porážka za druhou. „Separatisté dobyli v pondělí letiště v Luhansku, tvrdé boje se svádějí o letiště v Doněcku, očekává se útok na Mariupol a v obklíčení se ocitly tisíce příslušníků ukrajinské armády a dalších bojových jednotek,“ vypočítává novinář.

Zajímavým je podle něj fakt, že proruští rebelové válcují (s pomocí Rusů) ukrajinskou armádu, i přesto, že jich je početně ani ne polovina. Jsou prý zjevně výrazně více motivovaní válčit a umírat než jejich protivník. Část ukrajinských velitelů se přitom v posledních dnech ukázala jako neschopná a zbabělá, na což údajně hodlá zareagovat i prezident Porošenko, který chce vyměnit vedoucí kádry v armádě.

Kyjev válku zřejmě prohrál, myslí si to i NATO

A o tom, že válka mezi rebely a ukrajinskou armádou je už prakticky rozhodnutá, svědčí podle Podaného i postoj Severoatlantické aliance. Ta již prý považuje válku na Ukrajině za prohranou a Porošenkovi údajně zbývají jen jednání o tom, aby své muže stáhl živé z kleští Rusů.  

Anketa

Má Česko zakázat muslimkám nosit na veřejnosti šátky, burky apod.?

92%
8%
hlasovalo: 16178 lidí

„Z pohledu NATO není aktuálně žádná ruská invaze s více silami potřebná. Že by se situace obrátila ve prospěch Kyjeva, alianční stratégové vylučují. Separatisté mají jasně navrch. Nyní budou Porošenkovi diktovat, kam se jeho muži mohou pohnout. Ve válce se tomu říká vítězství, cituje Spiegel muže z NATO,“ uvádí novinář Podaný.

Celý text k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…