Ukrajina: Pavel mluvil o jednání. „Zlu se nesmí ustupovat“ vypálila Černochová

10.11.2023 11:26

V posledních týdnech je stále zřejmější, že panuje nesoulad mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a nejvyšším vojenským velitelem generálem Valerijem Zalužným. A podobné napětí se teď projevuje i v Česku. Zatímco prezident Petr Pavel oznamuje světu, že Ukrajina bude muset brzy sednout k jednacímu stolu. Šéf Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka volá po další podpoře Ukrajiny, která jí má pomoct k vítězství nad ruskými agresory.

Ukrajina: Pavel mluvil o jednání. „Zlu se nesmí ustupovat“ vypálila Černochová
Foto: Repro twitter
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Tvůrce ukrajinské válečné strategie generál Valerij Zalužnyj má za to, že se ruská agrese proti jeho zemi blíží tomu, co svět zažil ve světové válce. Když tato slova uslyšel prezident Volodymyr Zelenskyj, začal ve světě ihned zdůrazňovat, že to není pravda a že Ukrajina dál úspěšně vytlačuje Rusy ze svého území.

Zdá se, že podobný rozpor v pohledu na ruskou agresi proti Ukrajině panuje mezi českým prezidentem Petrem Pavlem na jedné straně a Karlem Řehkou s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) na straně druhé.

Podle prezidenta Pavla teď čas hraje pro Rusko, protože má větší mobilizační základnu než Ukrajina a disponuje také větším množstvím zdrojů na dlouhodobé doplnění zničené techniky.

„V příštím roce může dojít k nějakým počátkům jednání, protože vývoj nenasvědčuje tomu, že by ukrajinská strana mohla získat vojenskou převahu,“ řekl Petr Pavel v projevu na konferenci Diplomacie a bezpečnost, na který upozornila MF Dnes. „Ukrajinci umírají a budou dále umírat. A může dojít k situaci, kdy si oni sami vyhodnotí, že cena za osvobození dosud neosvobozené části okupovaného území je příliš vysoká a zdroje nedostatečné,“ poznamenal v únoru tohoto roku Pavel na jednáních v Mnichově.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Ale ministryně obrany Jana Černochová se ostře postavila proti prezidentovu názoru.  

„O míru nelze uvažovat bez Ukrajiny, kterou Rusko okupuje a vraždí obyvatele. Sama dala opakovaně najevo, že k jednáním přistoupí, jen pokud okupace skončí... Zlu se nesmí ustupovat,“ řekla MF DNES Černochová.

Podle generálporučíka Karla Řehky, který vystoupil na stejné konferenci jako Pavel, je třeba se připravit na válku s technologicky schopným nepřítelem, a tím je Rusko. „Musíme se připravit na válku s technologicky vyspělým nepřítelem,“ pronesl náčelník Generálního štábu Armády ČR. Na jeho vyrovná slova upozornila CNN Prima News. A na Evropany pustil slovní studenou sprchu. „Rusko nezískává vliv v Sahelu proto, že by bylo tak dobré, ale proto, že my, jako Evropská unie, jsme tak špatní,“ zdůraznil Řehka.

Jenže i Pavel již prohlásil, že Česko vlastně nemá jinou možnost, než Ukrajinu ze všech sil podporovat, takže jeho stanovisko je v konečném důsledku podobné názoru Karla Řehky či Jany Černochové. „Situace není jednoznačně pozitivní. Co by mělo ale být pro Ukrajinu pozitivní, je, že jsme na její straně a měli bychom ji podporovat v dosažení jejích cílů. Z naší strany nemáme jinou možnost než vytrvat v podpoře,“ doplnil Pavel.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na konferenci řekl, že Rusko a jeho imperialismus se vůbec nemusí zastavit na Ukrajině, ale jeho „apetit míří daleko na západ od Kyjeva“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 10.11.2023 11:59:11
Novinové titulky v zahraničí o možném puči na Ukrajině. Podle zdrojů je Bílý dům krajně nespokojený s rozhodnutím Vladimíra Zelenského zrušit volby. Washington plánuje podpořit šéfa Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny Kirilla Budanova a vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Zalužného, ??kteří budou muset v únoru 2024 převzít moc silou. ***** Washington plánuje podpořit šéfa Hlavního zpravodajského ředitelství... který bude muset v únoru 2024 provést násilné uchvácení moci . O tom je demokracie! Spočívá v převratech za použití amerických peněz!

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…