Ukrajina do NATO? Z Maďarska zaznělo hodně ostré odmítnutí

05.09.2023 16:00

Šéf poslanců maďarské vládní strany Fidesz Gergely Gulyás tvrdí, že by Západ měl poskytnout Rusku bezpečnostní záruky a zakázat Ukrajině vstup do NATO. Gulyás tak navázal na podobná slova premiéra Viktora Orbána, který také tvrdí, že v rámci nové bezpečnostní architektury v regionu určitě nesmí Ukrajina vstoupit do NATO.

Ukrajina do NATO? Z Maďarska zaznělo hodně ostré odmítnutí
Foto: Pixabay License
Popisek: Maďarský parlament, ilustrační foto

„Aby byl zajištěn trvalý mír, západní svět, který podporuje Ukrajinu, musí dát Rusku bezpečnostní záruky, ale rozhodně ne členství Ukrajinců v NATO,“ řekl podle informací serveru Politico.eu na univerzitní akci Gergely Gulyás, což pravděpodobně ještě více zhorší již tak napjaté vztahy Budapešti s Kyjevem.

Tyto výroky navazují na slova premiéra Viktora Orbána z minulého týdne. Ten v rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem mimo jiné prohlásil, že Ukrajina ve válce nevítězí, a kdokoliv říká opak, tak lže. „To není ani nedorozumění, to je čistá lež. Není to pravda, není možné. Každý, kdo se pohybuje ve vrcholové politice, kdo rozumí datům a logice války, musí mít jasno. Ne, Ukrajina v žádném případě nevítězí,“ uvedl Orbán.

Maďarský premiér se také zamyslel nad příčinami ruské invaze na Ukrajinu, která má co do činění zejména se snahami o vstup Ukrajiny do NATO. „Ta myšlenka se objevila už někdy kolem roku 2008, kdy Rusko nebylo dostatečně silné, aby to mohlo zastavit. Tehdy byla šance, aby se to povedlo, ale nakonec to bylo zamítnuto, protože se na tom velké západní státy neshodly. Jenže od té doby je Rusko stále silnější, tudíž je jasné, že jsme propásli jedinečnou šanci, aby se Ukrajina stala členem NATO,“ prohlásil Orbán s tím, že nyní už to není možné.

Spojené státy by tak měly podle Orbána vyzvat k okamžitému míru, protože jen na nich v zásadě záleží. „Pokud nepřijdou peníze a vybavení ze Západu, zejména ze Spojených států, válka skončí. Řešení je v rukou Američanů, mohou ho udělat jen Spojené státy, nikdo jiný, ani Ukrajinci. Ti totiž bez pomoci nebudou moci dále válčit,“ dodal Orbán s tím, že Kyjev již není suverénním státem a finančně neexistuje.

Opakované výzvy k poskytnutí bezpečnostních záruk Moskvě pravděpodobně dále podnítí napětí mezi Maďarskem a Ukrajinou. Ministři zahraničí EU minulý týden nemohli dát zelenou osmé transakci vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 500 milionů eur poté, co Maďarsko zablokovalo vyplacení prostředků s odůvodněním, že Kyjev označil budapešťskou banku OTP za mezinárodního sponzora války.

Mezitím maďarští zákonodárci nadále odkládají ratifikaci vstupu Švédska do NATO. Gulyás sice připustil, že vstupem Švédska by se vojenská aliance stala silnější, ale v neděli uvedl, že Budapešť chce od Stockholmu nejprve vysvětlení ohledně předchozích komentářů, v nichž prý Švédové „pošpinili Maďarsko nedůstojnými a nepodloženými obviněními“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My co pamatujeme kubánskou krizi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 05.09.2023 16:33:37
máme jasno. Tehdy se USA cítily ohroženy ruskými raketami a hrozily jedernou válkou. V případě Ukrajiny se jedná o stajný problém, jediný rozdíl je v tom, že se tím cítí ohroženo Rusko. Řešení kubánské krize známe, obě strany ustoupily ze svých záměrů. Současná krize se od té kubánské liší obrovským počtem obětí války. Ukrajinci si zvolili prezidenta, který sliboval mír, ale udělal pravý opak.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…