Ukrajina prý páchá dobrovolnou sebevraždu. Nejde jen o válku, ale také o něco ještě důležitějšího

08.10.2014 15:45

James Stafford se ve svém textu publikovaném na serveru Oilprice.com podivuje rozhodnutí ukrajinské vlády zvýšit výrobní daň pro soukromé producenty plynu. Země podle jeho názoru přijde o další investory a její ekonomika půjde ke dnu.

Ukrajina prý páchá dobrovolnou sebevraždu. Nejde jen o válku, ale také o něco ještě důležitějšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

„Ukrajina se svým rozhodnutím uvalit daň v neuvěřitelné výši 55 % na soukromé producenty plynu prakticky rozhodla spáchat ekonomickou sebevraždu. Za šest dní navíc bude ukrajinský parlament hlasovat o rozpočtu na příští rok, jehož schválení je další podmínkou pro přístup k úvěrům od Evropské unie. Pokud však současný návrh rozpočtu pro rok 2015 projde, budou soukromí producenti plynu v podstatě odsouzeni ke krachu, potenciál ukrajinské energetické nezávislosti bude omezen a sužovaná ekonomika dostane další tvrdý úder," píše Stafford.

„Pokus Kyjeva o udržení fiskální disciplíny kvůli financování války na východě země a odvrácení ekonomické krize nefunguje. V konečném důsledku bude znamenat ekonomickou sebevraždu," uvedl pro server Oilprice.com majitel čtvrté největší soukromé plynařské společnosti na Ukrajině Roberts Bensh.

„Stávající daňové zatížení, které se tak prakticky zdvojnásobilo, bude platit do konce letošního roku. Od 1. ledna 2015 se daňová zátěž ze současných 28 zvedne na 55 %. Přes silné lobbistické tlaky vláda s tímto srpnovým návrhem počítá při schvalování rozpočtu. Zoufalá hospodářská situace je i s ohledem na blížící se parlamentní volby sledována i v mezinárodním měřítku s velkým znepokojením," zmiňuje Stafford.

Celý článek v angličtině najdete ZDE

„Vláda premiéra Arsenije Jaceňuka zvýšila daně a pokouší se zpřísnit fiskální disciplínu. Tato opatření však Ukrajině nepomohou. Na volebních kandidátkách najdete občanské aktivisty, druhořadé podnikatele, profesionální politiky, defraudanty i podvodníky všeho druhu. Bohužel tam chybí skuteční reformátoři, kteří chápou, že by neměla být upřednostňována krátkodobá efektní řešení před promyšlenými kroky vedoucími k efektivnímu rozvoji v příštích letech," řekl ruským médiím zakládající redaktor časopisu Forbes na Ukrajině Vladimir Fedorin.

Podle mínění Benshe vypadá budoucnost opravdu černě. „Zvýšení daně na plyn nebude z materiálního hlediska pro státní rozpočet nic znamenat. Ukrajina bude v důsledku tohoto mimořádně špatného rozhodnutí navíc čelit hrozbě nedostatku dodávek energií. Kyjev fakticky odrazuje ty, kteří by rádi investovali v soukromém sektoru a ničí možnost země být nezávislou na Rusku."

„Další ze soukromých producentů plynu JKX Oil & Gas Plc se nechal již před několika dny slyšet, že v důsledku vyšší výrobní daně bude muset podstatně snížit své plánované investice. Zvýšení zdanění podle JKX přinese firmě nárůst nákladů o přibližně 10 milionů dolarů. Zvýšení zdanění pro producenty plynu je podle Waltera Kurtze z Business Insider velkým vítězstvím Ruska. Nakonec to bude ekonomika a nikoli ruská armáda, která dožene Ukrajinu na okraj propasti," dodal Kurtz.

„Důvěru v ekonomickou politiku prováděnou kyjevskou vládou však ztratili vedle zahraničních i domácí investoři a vkladatelé. Ti se hromadně snaží své podíly převést na dolary. Národní banka byla v důsledku této snahy nucena pustit do oběhu více peněz, což dále prohlubuje devalvaci a vláda bude možná brzy muset zachraňovat banky penězi ze státního rozpočtu, které ovšem nemá k dispozici v dostatečném množství," konstatuje Stafford.

„S blížícími se volbami skepse na Západě vzrůstá. Všeobecně se předpokládá, že na Ukrajině nedojde k žádným skutečným reformám a zaslaná finanční pomoc se rozmělní v korupčním prostředí. Porošenkovy ambice obnovit hospodářství země a přilákat zahraniční investory se jeví v tomto světle jako v nejlepším případě přehnané či spíš neuskutečnitelné. Získat 40 miliard dolarů od zahraničních investorů a připojit se k Evropské unii v roce 2020 je pro zemi, která si bere současné investory jako rukojmí a budoucí investory odrazuje, jen bláhovým snem," uvedl Bensh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…