Ukrajině žádné zbraně! splnil slib Fico. V Rusku to slyšeli

26.10.2023 16:56 | Monitoring

Slovenský premiér Robert Fico se nechal slyšet, že válka na Ukrajině není válkou Slovenska a že s ní jeho země nemá nic společného. Platí také jeho předvolební rétorika, že Slovensko již nebude posílat na Ukrajinu žádné zbraně. Na to zareagoval Kreml, který uvedl, že tento krok válku jen těžko ovlivní.

Ukrajině žádné zbraně! splnil slib Fico. V Rusku to slyšeli
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Robert Fico

"Když sleduji informování slovenské veřejnosti o vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině, tak všechna slovenská média nás informují... a já si vážím slovenských médií, říkají stále pravdu, jen pravdu a pravdu... Tak Rusové v podstatě nejsou schopni dobýt okresní cestu tam někde na Donbasu a v Luhansku. Bijí se o vesnici, kde je 200 domů a v těch domech nikdo nebydlí a oni neví, jak se posunout 30 metrů. Co to tady říkáme za nesmysly? Co to tady plašíme? Koho? Co vy říkáte o Rusech, že jim tam padají kalhoty a že utíkají z boje a nejsou schopni nevím co. Už je vidíte na východní hranici a ohrožuje to investice na východním Slovensku. To je sci-fi a jednoduše nikdy na takovou diskuzi nepůjdu," sdělil slovenský premiér Robert Fico ve svém vystoupení před ostatními poslanci.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
"A druhou věc, kterou musíme říct: Aby nebyly žádné pochybnosti, neboť vím, čeho jste schopni, že řeknete, že Fico podporuje Zelenského mírový plán, to znamená, že podporuje stažení všeho z Ukrajiny. Já jsem pro ukončení válečných akcí a je mi jedno, jaký je to plán. Na čem se dohodnou, to bude věc Rusů a Američanů. Dobře víte, že Ukrajinci v tom nemají žádnou roli. Je to jednoduše Waterloo. Ukrajina je Waterloo a Američani s Rusy si to na tomto Waterloo rozdávají. Na čem se dohodnou Rusové a Američané, to bude platit. Já si přeji, aby to byl mír: Já nepodporuji žádné plány pana Zelenského, protože plány jsou absolutně nerealistické z pohledu podmínek, které jsou kladené. Mír, okamžité spojení aktivit. Já v tomto vidím ne rozhodující úlohu Zelenského, já vidím rozhodující úlohu EU. Evropská unie by se měla přeměnit z momentálního dodavatele zbraní, protože je druhý největší dodavatel zbraní, na mírotvorce. To je mírový projekt. A z tohoto mírového projektu se stalo, jak co nejvíc lidí pozabíjet na Ukrajině. Já tomu nerozumím. A když se podíváme na ty věci, které jsou navrhované a diskutované, každý uvažuje co nejvíce se tam pozabíjet. A to je co za plán? Toto odmítám. Ukrajina ve válce není naše válka. S touto válkou nemáme nic společného," poznamenal.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí
"A budu to říkat tisíckrát otevřeně, nezapomínejme na to, že tak jako útok Hamásu na Izrael způsobil tvrdou odvetu, tak se něco stalo v tom roce 2014. Můžeme přinést fotografie, strašné fotografie, upálených dětí, lidí a dalších věcí. Můžeme přinést věci, které jasně potvrzovaly útoky ukrajinských fašistů na civilní obyvatelstvo ruské národnosti. Víte, podívejme se na věci ne černobílé. Nedívejme se americkýma očima. Dívejme se slovenskýma očima. My jsme Slovensko, my se musíme i v tomto konfliktu podívat na naše vlastní národní a státní zájmy. A to je bezpečnost, ta bezpečnost nebude, když na Ukrajině bude válka pokračovat dalších deset let. Bezpečnost bude tehdy, když bude mírový plán. Budeme tak bezpeční, jak budeme vědět, že Ukrajina je v bezpečném neutrálním postavení. Umíte si představit, co by to pro Slovensko znamenalo, kdyby se Ukrajina tlačila do NATO? Umíte si představit, že by Rusko bylo nuceno akceptovat za souseda členský stát NATO? Je to nemožné. Konečně to pochopte. Je to reál politika. To všichni vědí. I samotní Američané to vědí, i proto na summitu NATO Ukrajincům nic nedali, nebo věděli, že jim nic nemohou dát. Zase tolik rozumu mají ve Spojených státech amerických, že do takovéhoto obrovského konfliktu si nemohou dovolit jít. Máme na to totálně rozdílné názory a já nemohu ustoupit, pokud jde o postoje, které jsme prezentovali před volbami, ani o jeden krok," dodal Fico. 

"Ale shodneme se, pojďme jim pomáhat. Dělejme všechno pro mír. Minimálně na takovémto základním postulátu se všichni shodneme, ale já jsem rád, že došlo k této výměně, neboť nemáte pocit, že je po volbách a že my tady budeme jako nějací beránci chodit do Bruselu a říkat tam něco jiného. To skutečně ne. Nemám k tomu důvod. Já dnes čekám výměnu názorů, a když k ní dojde, k tomu setkání s paní předsedkyní komise, kvůli tomu, jak Komise totálně reagovala na porušování právního státu na Slovensku... To je jak možné, že zavřete člověka do vazby a potom se mu ministerstvo spravedlnosti omluví? Co to je? Jak se to může stát? Že je rok člověk ve vazbě, za nic, bezdůvodně? Evropská komise se na to dívá, my jsme psali, informovali, neřekli ani půl slova. Neřekli proto, že tu byla vláda, která splnila všechna přání Evropské unie do posledního bodu," pokračoval Fico. 

"A řekli si: Ať se tam pozabíjejí, ať tam opozici pozavírají, co tam je, hlavní věc je, že tam přijde pan Heger, pan Matovič a pan Ódor a odsouhlasí se nám vše, co potřebují. Konec, tečka, skončilo to. Však ne proto jsme vyhráli volby, abychom šli do politiky tak, jako tomu bylo dosud. To byla slovenská zahraniční politika, to nebyla zahraniční politika bruselská, washingtonská nebo ruská, to bude slovenská zahraniční politika, a to vám garantuji, že si na tom dám sakra záležet, aby to tak bylo," zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…