Ukrajinská vláda uprchlíkům z východu nepomáhá, připustil muž z Člověka v tísni

04.07.2014 19:54

Především o problematice desetitisícovek uprchlíků z východní Ukrajiny, kteří utíkají do středních a západních částí země, se mluvilo v pátečním vydání pořadu Interview ČT24. Jeho hostem byl Marek Štys, vedoucí humanitárních operací organizace Člověk v tísni.

Ukrajinská vláda uprchlíkům z východu nepomáhá, připustil muž z Člověka v tísni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Součtem statistik různých humanitárních organizací lze dojít k tomu, že na Ukrajině se pohybuje asi 60 tisíc uprchlíků z východní části země. Podle odhadů se ale skutečný počet uprchlíků pohybuje kolem 150 tisíc.

Část lidí z východní Ukrajiny ale prchá také na druhou stranu, do Ruska. OSN v tomto případě hovoří o 110 tisících uprchlíků. Útěk lidí z východních oblastí zesílil koncem května, kdy v konfliktních městech byly uzavřeny školy.

Uprchlíci z východu jsou prý arogantní

Ve městech, v nichž probíhají boje, jsou prý i náctiletí chlapci ozbrojenci šikanováni. Prý se jich ptají: „Proč s námi nebojujete proti kyjevským fašistům?“

Podle Štyse uprchlíkům nepomáhá ukrajinská vláda, ale jen množství humanitárních organizací. Vzepětí společnosti na podporu uprchlíků je prý obrovské. Nicméně přicházejí informace, že uprchlíci z východu jsou poněkud arogantní. „Mohou přicházet s pocitem, že válku způsobili lidé v Kyjevě, proto by jim měli pomáhat,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …