Ukrajinská vlajka potřísněná. „Běž s tím někam, ty d****e!“ Pak zásah policie

17.05.2023 16:35 | Reportáž

„V roce 1968 stříleli do Národního muzea Ukrajinci,“ zařval aktivista Jaroslav Popelka z Holešovské výzvy do megafonu a jal se prakem střílet křepelčí vejce na tam vyvěšenou ukrajinskou vlajku. Několikrát ji trefil. Posléze ho zadrželi policisté a odvedli na místní služebnu.

Ukrajinská vlajka potřísněná. „Běž s tím někam, ty d****e!“ Pak zásah policie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Aktivista Jaroslav Popelka z Holešovské výzvy střílel prakem na ukrajinskou vlajku

Vajíčky potřísněná ukrajinská vlajka na Národním muzeu v Praze. To je výsledek středečního protestního činu aktivisty Jaroslava Popelky z Holešovské výzvy. ParlamentníListy.cz byly při tom.

Střelba na modrožlutou

Jako „vlk samotář“ vystoupil Popelka ve dvě odpoledne po schodech před historickou budovu Národního muzea v Praze s batohem na zádech. „V roce 1968 stříleli do Národního muzea a našich lidí Ukrajinci. Jejich vlajka by zde tedy neměla viset,“ prohlásil do megafonu. „Špatně jsi se učil, ty v**e. V osmašedesátým tady byli Sověti,“ křikl na něj jeden z hloučku studentů, kteří právě postávali na místě.

Popelka vysvětluje

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí
Následně vytáhl Popelka z batohu připravenou krabici s křepelčími vajíčky a začal prakem střílet na vlajku, u níž modrý pruh symbolizuje nebe a žlutý zralá pšeničná pole. Trefil se asi čtyřikrát. „Běž s tím někam, ty d****e,“ ozvalo se z hloučku studentů, což ale práče Popelku neodradilo od dalších pokusů. V krabičce měl dokonce připravenou plynovou pistoli, kterou chtěl na vlajku střílet barvu, ale k tomu už se nedostal. Na místo dorazilo šest policistů, kteří mu zabránili v pokračování. Popelku legitimovali a odvedli na místní policejní stanici.

Během březnové protivládní demonstrace v Praze Popelka nabádal ke strhnutí vlajky vlající na Národním muzeu. Kvůli tomu by měl podle státního zástupce pro Prahu 1 Jana Lelka skončit u soudu. Ostatně aktivista byl už v souvislosti s vlajkou na muzeu nepravomocně odsouzen v jiné kauze k podmínce.

Válka na Ukrajině

Popelka již předtím ParlamentnímListům.cz sdělil, že mu ukrajinská vlajka na státních budovách vadí proto, protože režim v Kyjevě není demokratický a v roce 1968 o invazi do Československa rozhodovali a prováděli ji hlavně Ukrajinci. Podle něj je Holešovská výzva z roku 2012 stále živá a sdružuje řadu iniciativ. „Jde hlavně o lidi na Moravě. Jde o to, udržovat vysokou morálku a naději v době, kdy je národu hodně zle,“ řekl dříve.

Na staré budově Národního muzea visí i deska, na které je napsáno: „Průčelí historické budovy Národního muzea bylo rozstříleno v dopoledních hodinách 21. srpna 1968. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Patří k hlavním symbolům zmařeného pražského jara a snah o demokratizaci československé společnosti v roce 1968.“

Vlajka po Popelkových zásazích

Ukrajinské vlajky upozorňují na řadě tuzemských budov na válku na Ukrajině, která se dostala do své „horké fáze“ v únoru 2022, kdy ruská armáda vstoupila na ukrajinské území z Ruska, Krymu a Běloruska. V samotné Ruské federaci se o invazi smí hovořit jen jako o „speciální vojenské operaci na Ukrajině“.

Popelka střílí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Popelka ukázal zbabělému českému národu, co je třeba dělat , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehavloid , 17.05.2023 18:18:09
Ještě Popelku policajti nepustili, drží ho od 14,30 hod., já tam byl s ním, nejdříve přišli policajti za mnou a říkají, že prý jim někdo nahlásil telefonem, že je tu člověk s pistolí, tak jsem musel ukázat tašku, jestli tam nemám pistoli a Slávek mezitím střílel ty vejce na tu podělanou vlajku, chvíli to trvalo, než si ho všimli. Nějaký zbabělý Čech Popelku prásknul, my jsme tedy národ.

|  31 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…