Ukrajinský analytik: K separatistům dorazily na pomoc čtyři konvoje bojové techniky. OBSE hlásí navzdory příměří palbu na frontě

20.02.2015 8:57

Zatímco mluvčí povstaleckých vojsk Eduard Basurin tvrdí, že boje na doněckém úseku fronty "prakticky skončily", evropští pozorovatelé hlásí dělostřeleckou palbu z Doněcku a z Luhanské oblasti. A podle významného ukrajinského analytika dorazily povstalcům z Ruska další masivní posily včetně čtyř konvojů bojové techniky.

Ukrajinský analytik: K separatistům dorazily na pomoc čtyři konvoje bojové techniky. OBSE hlásí navzdory příměří palbu na frontě
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

"Na celé linii palebného dotyku se situace postupně stabilizuje," citovala Basurina povstalecká agentura DAN. "Jednotky ozbrojených sil Doněcké lidové republiky přísně dodržují klid zbraní a nereagují na jednotlivé provokace ze strany ukrajinských vojsk," prohlásil mluvčí. "Očekáváme, že stejně bude plnit minské dohody i Kyjev," dodal.

Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale zaznamenala dělostřeleckou palbu v Doněcku, která byla vedena z centra města kontrolovaného separatisty. U města Ščasťa v Luhanské oblasti podle OBSE zase pálila na protivníka ukrajinská armáda.

V Debalceve ještě zůstává část ukrajinských vojáků

Basurin prohlásil, že ve městě Debalceve, které v minulých dnech povstalci dobyli, stále ještě zůstává část ukrajinské posádky. Ukrajinští vojáci podle něj musejí před opuštěním města složit zbraně, které pak povstalci ukrajinské straně odevzdají. "Těla mrtvých předáme buď přímo pozůstalým nebo příslušným ukrajinským úřadům," řekl mluvčí povstalců.

Basurin dále uvedl, že během dnešního dne budou povstalci z fronty stahovat další těžkou bojovou techniku, jak jim i ukrajinské armádě ukládají minské dohody z minulého týdne. Vzbouřenci tvrdí, že těžké zbraně zatím odsunuli ze tří okresů, OBSE ale jejich informaci nepotvrdila. Evropští pozorovatelé na frontě registrují pohyby zbraní, výzbroj se ale pouze přemisťuje a nevzdaluje se linii fronty.

Povstalci prý přeskupují síly k dalším bojům

Ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk dnes na Facebooku napsal, že povstalci dostali další masivní posily z Ruska. Hranice prý překročily čtyři konvoje těžké vojenské techniky včetně tanků, obrněných transportérů a samohybných děl. Moskva jakoukoli vojenskou podporu separatistů popírá.

Povstalecké velení podle Tymčuka doplňuje stavy vojsk, přeskupuje síly k dalším bojům a posiluje materiální zabezpečení jednotek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…