Ukrajinský parlament odsoudil „rašismus“. To je ruský fašismus

02.05.2023 21:34 | Ze sítí

Ukrajinský parlament přijal dnes usnesení, v němž prohlásil takzvaný rašismus za státní ideologii Ruska, informovalo o tom ruské vydání stanice BBC.

Ukrajinský parlament odsoudil „rašismus“. To je ruský fašismus
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Užívání novotvaru „rašismus“ složeného ze slov Rusko a fašismus se rozšířilo po zahájení ruské invaze v únoru 2022, přičemž má jít o označení ideologie a politiky Ruska v době vlády prezidenta Vladimira Putina.

„Nejvyšší rada Ukrajiny dnes přijala důležité usnesení odsuzující rašismus jako ideologii a praxi, které jsou základem státní politiky Ruské federace,“ uvedl na Facebooku předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk.

Rezoluce ukrajinské Nejvyšší rady označuje Putinův režim za „neoimperiální, totalitní diktaturu, která napodobuje nejhorší praktiky minulosti a ztělesňuje ideje fašismu a nacionálního socialismu v moderní verzi ruského fašismu (rašismu)“.

Usnesení rovněž vyzývá OSN a další mezinárodní organizace, jakož i vlády a parlamenty dalších zemí, aby „ideologii, politiku a praktiky rašismu“ odsoudily, uvedly Novinky.

Ukrajinští zákonodárci chtějí docílit toho, aby slovo rašismus vešlo do užívání v politice, publicistice či kultuře v různých jazycích světa, a lidé si tak Rusko mohli ihned spojit s fašistickým režimem, který přitom Moskva verbálně odsuzuje, vysvětluje BBC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a co ušismus ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 02.05.2023 21:56:02
v Aleji andělů vzpomínají

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …