Ukrajinští oligarchové chudnou a ztrácejí vliv, jásá Petra Procházková

03.04.2015 7:53

Ať už se ukrajinští oligarchové postavili na stranu Kyjeva nebo Moskvy, tak zchudli nebo dokonce zbankrotovali. Píší to dnešní Lidové noviny, podle nichž se největším spojencem ukrajinských oligarchů stala Moskva. „Pokud by nedošlo k ruské invazi na Ukrajinu, oligarchové by možná skutečně byli těmi, kdo by souboj s občanskou nevolí prohráli,“ píše v listu zkušená novinářka Petra Procházková, která tak poukazuje na fakt, že tzv. Euromajdan před rokem kromě požadavků na příklon k Evropě místo k Rusku žádal také likvidaci oligarchického systému.

Ukrajinští oligarchové chudnou a ztrácejí vliv, jásá Petra Procházková
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Dobře vycházet s Moskvou i s Kyjevem chtěl nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, ale nakonec zchudl nejvíc. „Podle časopisu Forbes měl koncem roku 2013 majetek v hodnotě 15,4 miliardy amerických dolarů, dnes je to „pouhých“ 6,7 miliardy,“ píše Procházková.

Připomíná také událost z minulého týdne, kdy třetí nejbohatší Ukrajinec Ihor Kolomojskij, který se v konfliktu na Donbasu jasně postavil na stranu Kyjeva, začal své ozbrojence z praporů Donbas a Dněpr používat i k podnikatelským cílům. Prezident Petro Porošenko proto Kolomojského rychle z gubernátorské funkce odstranil.

Parlamentní komise chce prověřit ukrajinskou privatizaci

A nejznámější ukrajinský oligarcha Dmitrij Firtaš nejen že přišel o miliony, ale už rok čeká v Rakousku na rozhodnutí, zda ho Vídeň vydá do USA, kde mu hrozí vězení. Jeho podniky ale stále fungují i na okupovaném Krymu. Sám Firtaš má prý dobré vztahy s Ruskem, ačkoliv patřil mezi veřejné sponzory Majdanu.

Procházková upozorňuje, že potíže ukrajinských oligarchů zřejmě neskončí. Ukrajinská parlamentní komise pro otázky privatizace totiž začátkem března oznámila, že hodlá prověřit, na kolik tamní privatizace odpovídala zákonům. Proces přehodnocení privatizace by se prý mohl nepříjemně dotknout Rinata Achmetova, Ihora Kolomojského i druhého nejbohatšího Ukrajince Viktora Pinčuka. Ten si prý „nasyslil“ nejvíc majetku v době, kdy byl zetěm prezidenta Leonida Kučmy.

Závěrem Procházková uvádí, že za poslední rok ukrajinští oligarchové zchudli o desítky miliard dolarů, někteří i zbankrotovali. I když projevili neuvěřitelnou schopnost přežít, nad politickým děním na Ukrajině ztratili částečně kontrolu. „A to je pro zemi velká šance,“ uzavírá Procházková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…