Ukrajinu čeká velký problém s vlastními bojovníky. Návštěvník ze Západu líčí, co jsou zač dobrovolnické jednotky

23.08.2014 15:37

Na serveru Britské listy se Craig Proctor, student na University of Glasgow, který momentálně cestuje po Ukrajině a Rusku, zamýšlí nad současnou situací na Ukrajině. Nad tím, proč možná Putin vyslal do Luhansku humanitární konvoj, jakou atmosféru vytvořila v Rusku tamní média a jaký problém budou v budoucnu pro kyjevskou vládu znamenat dobrovolnické jednotky, které zatím bojují na východní Ukrajině na její straně. Proctor mluví několika jazyky, mimo jiné i rusky a česky, a v současnosti pobývá v ruském městě Nižnij Novgorod.

Ukrajinu čeká velký problém s vlastními bojovníky. Návštěvník ze Západu líčí, co jsou zač dobrovolnické jednotky
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Jedním z cílů současné vojenské operace ukrajinských sil se zdá být snaha uzavřít zásobovací linie z ruské hranice do Luhansku a do Doněcku. „Tyto zásobovací linie jsou životně důležité, mají-li separatisté pokračovat v bojích,“ upozorňuje Proctor.

Podotýká také, že poslední zprávy z minulého týdne o tom, že několik velitelů proruských vzbouřenců bylo raněno a odchází z oblasti bojů, jsou jasnou známkou toho, že separatisté mají problémy na frontě. „Zablokování zásobovacích linií z Ruska do Doněcku a Luhansku ukrajinskou armádou anebo polovojenskými organizacemi by přivedlo separatisty do několika týdnů na kolena, pokud by Rusko nezahájilo vlastní vojenské akce,“ míní Proctor.

V Donbasu podpora pro samostatnost, nebo připojení k Rusku chybí

Podle něj v Donbasu od samého začátku neexistovala místní podpora pro myšlenku plné nezávislosti, ani pro myšlenku připojení Donbasu k Rusku. Dokládá to i to, že protestů se v Donbasu účastnilo jen několik tisíc lidí.

Student zmiňuje i podobu propagandistické války. Ruská média prý opakovaně označují prozatímní ukrajinskou vládu za fašistickou, za nelegitimní a za juntu. Ruské zpravodajské televizní okruhy také neustále ukazují záběry civilních raněných a mrtvých, uprchlíků, poškozených domů, pobíhajících fašistů z Pravého sektoru a z Azovského praporu a plačící babičky. „Toto občas samozřejmě vypadá naprosto přehnaně, ale stejně drze to většinou chybí v západních médiích,“ poznamenává Proctor s tím, že ruským státem kontrolovaným médiím se podařilo vyvolat ohledně ukrajinské krize hurikán, zatímco ruský stát zůstává v naprosté nečinnosti. „Už to samotné může Putinově popularitě v budoucnu velmi uškodit. A proto vznikla nyní situace ohledně ruského konvoje,“ domnívá se Proctor.

Celý text ZDE.

Pravděpodobnost střelby na ruský humanitární konvoj je vysoká

Vyslání ruského konvoje na Ukrajinu možná pro Putina mohlo být únikem z nynější situace. „Nejlepší alternativou pro Moskvu mohla být trvalá slepá ulička na hranicích, kdyby tam konvoj dál zůstal v nehybnosti. I když obyvatelstvu Doněcku a Luhansku by to nijak nepomohlo, zachránilo by to Putinovu tvář a Putin by mohl svalit veškerou vinu na Kyjev,“ soudí Proctor. Když se ale konvoj dal v pátek neočekávaně do pohybu, nejhorší by nyní bylo, kdyby Ukrajinci začali na konvoj střílet a tak vyprovokovali Rusko k dalším akcím.

Pravděpodobnost, že se na konvoj bude střílet, je ovšem poměrně vysoká. A to vzhledem k tomu, že v regionu bojuje velké množství ideologicky zaujatých a silně protiruských dobrovolnických sborů. „Tyto dobrovolnické jednotky jsou dobře vyzbrojení bojovníci, jimž vůbec nevelí prozatímní vláda, a tak jsou za daných okolností velmi nebezpečným prvkem,“ míní Proctor s tím, že tyto jednotky v nynější situaci sice podporují prozatímní kyjevskou vládu, ale nejsou vůči ní loajální a jejich politická ideologie je občas vůči ideologii kyjevské vlády otevřeně nepřátelská.

Nevládní jednotky bojující proti separatistům jsou pro budoucí vlády hrozbou

Například pravicový Pravý sektor, organizace s otevřeně fašistickými tendencemi, je proti Evropské unii, a proto je v přímém protikladu vůči původnímu „snu o Evropské unii“, který se snil na Majdanu.

Podle Proctora se tato polovojenská organizace více než jednou přímo postavila proti kyjevskému parlamentu a dokonce vyhrožuje, že stáhne svá vojska z fronty a uspořádá útok na Kyjev, pokud nebudou její požadavky splněny. „Součástí podobných nevládních ozbrojených organizací se stali žoldáci a dobrovolníci z různých cizích zemí, včetně USA, Švédska, Itálie, Gruzie a možná, nejpřekvapivěji, z Ruska,“ dodal Proctor.

V současnosti jsou tyto polovojenské jednotky uprostřed bojů a zaznamenávají těžké ztráty. Podle Proctora je proto logické, že tyto organizace budou očekávat odměnu za své nynější oběti. „Pokud neobrátí své zbraně proti Kyjevu, vláda jim bude muset ustoupit, nebo padne. Další a ještě vážnější problém bude, co si počít s několika tisíci ozbrojenými bývalými vojáky v zemi, která bude čelit vážným hospodářským problémům, jakmile válka o východ Ukrajiny skončí,“ dodává Proctor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…